Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Panama-hatten

En Panama-hatt är en stråhatt av mycket god kvalitèt som tillverkas av toquilla-blad i Ecuador. Stråhattar kallas även halmhattar och är som namnet antyder tillverkade av halm som flätas samman. Stråhattar finns både för män och kvinnor och kan anta olika former och storlekar. Traditionellt sätt är hattarna för damer något större än de för män, men de har i allmänhet samma egenskaper och funktion. En stråhatt är en lätt hatt som är bekväm att ha på sig och som främst bärs på sommaren för skydda ögonen från solen. Ofta förknippar man därför stråhattar med sommar och sol.

Det finns ett antal olika halmhattar i olika delar av världen. I Asien bär många jordbrukare en konformad rishatt som har en hakrem för att hålla den på plats när man rör sig bland risplantor i jorden. I Nordamerika var så kallade boater-hattar väldigt populärt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Dessa hattar hade en platt topp och bars bland annat av FBI-agenter innan andra världskriget.

Men den mest välkända typen av stråhatt är ändå Panama-hatten som har blivit omtyckt världen över för sina fantastiska kvalité och otroligt täta väv. Panama-hatten är tillverkad av sammanflätade blad från palmplantan toquilla i Ecuador i Sydamerika. Anledningen till att hatten inte heter Ecuador-hatten är att hattarna som exporterades från Ecuador från början var tvungna att åka genom Panama-näset innan de kunde säljas vidare till andra delar av världen.

Efter att den dåvarande amerikanska presidenten Roosevelt hade haft på sig en Panama-hatt under ett besök av byggandet av Panama-kanalen i Centralamerika så ökade efterfrågan av hatten i både Nordamerika och Europa.

Idag är Panama-hattens popularitet i nära så stor som den var under hattens storhetstid innan 1950-talet, men man kan ändå se män ha på sig en Panama-hatt för skydda sig från solen på mängder av platser runt om i världen. Sean Connery, Anthony Hopkins och Jason Mraz är några av alla kändisar som äger minst en Panama-hatt.

16 Mar 2012