Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Rätt belysning hemma

Att välja rätt belysning där hemma kan vara knepigt. Här kommer en liten guide som hjälper dig att välja belysning, lampor och armaturer till ditt hem.

I de flesta rum krävs det fler än en typ av ljuskälla för att rummet ska uppfattas som snyggt inrett och trevligt att vistas i. Många rum används ju till flera typer av aktiviteter - du sover till exempel inte bara i ditt sovrum utan du kanske tittar på tv, läser böcker eller umgås med din partner, liksom köket används till mer än bara matlagning - till exempel äter du kanske middag, spelar sällskapsspel och umgås med dina vänner. Alla rum städas ju också då och då vilket gör att du har nytta av en god allmänbelysning regelbundet även om det kanske för det mesta är släckt.

Så vad har vi då för olika typer av lampor och armaturer hemma? Taklampan är redan nämnd och den används ofta vid städning, barnens fria lektider, eller vid andra tillfällen då vi är aktiva inomhus. En taklampa är däremot inte ett fullgott ljus för exempelvis en längre stunds läsning, brodyr, eller när du meckar med elektronik eller andra småprylar.

Då behövs ett skarpare ljus från exempelvis en spotlight. En spotlight som lämpar sig för läsning och liknande aktiviteter kan vara både en vägglampa, en golvlampa eller bordslampa. Spotlighten ger ifrån sig ett skarpt riktat ljus, en bra punktbelysning kan man säga.

När du väljer typ av lampa till din spotlight är LED lampor ett bra tips. LED spotlights är nämligen mycket energisnåla, hållbara och miljövänliga. Dessutom blir de inte varma som andra typer av lampor kan bli och därför lämpar de sig extra bra i barnrum och andra miljöer där barn vistas och kan nå lampan.

När vi ändå är inne på barnrum så är det som sagt viktigt med god allmänbelysning i form av en bra taklampa, bra riktad läsbelysning som en spotligt - men också bra mysbelysning både för vila och nattsömn. Många barn är rädda för mörker och då kan en svag nattlampa vara ett bra val.

Som mysbelysning finns det många fina barnlampor som är vägglampor eller bordslampor. Välj en myslampa eller flera med inspirerade färger och/eller motiv som barnen gillar så kommer ditt barns lampa att utgöra en självklar inredningsdetalj i ert barnrum.

En vuxens sovrum belyses med fördel på ungefär samma sätt som ett barnrum. Liknande tänk passar även i vardagsrum och kök - men då kanske med en lite annorlunda design på lamporna - stilrent och gärna vitt, svart, borstat stål och liknande brukar passa perfekt i dessa rum.

I köket behöver du förutom en taklampa, fönsterlampa, bordslampa eller vägglampa också en bra arbetsbelysning över diskbänken. Snygga små spottar med LED lampor tycker jag är det självklara valet här! Ska du renovera själv? Att sätta upp enskilda LED spottar kan vara komplicerat och jobbigt - köp en list med flera spottar i så behöver du bara installera en armatur. Sparar tid och säkert också pengar.

Hallen är ofta ganska liten och smal. Här passar det bra med mindre lampor på väggar och kanske en snygg stilren plafond i taket? Det är viktigt att hallen är välkomnande eftersom den är det första dina besökare möter när de kliver innanför din dörr. Det var lite om belysning och lampor i ett hem. Nu är det upp till dig hur du vill ha det - bara fantasin och kanske ekonomin sätter gränser!

4 Jul 2012