Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Så funkar det när du köper saker på avbetalning

Om du ska köpa en lite dyrare vara kan det kännas lockande att köpa varan mot avbetalning, så att man slipper lägga ut hela köpesumman på en gång. Men vad är egentligen avbetalning och är det en bra ide?

För det första bör man vara medveten om att avbetalningar är en form av lån. Du lånar inte pengar av företaget på traditionellt sätt, men du ber om att få skjuta upp delar av betalningen lite.

Exakt hur avbetalningarna fungerar beror lite på vem du har avbetalningen hos, men det är relativt vanligt att man får köpa saker på avbetalning helt räntefritt under en viss period. Dessa avbetalningar är de som är mest gynnsamma för dig som köpare.

Om du nappar på ett avbetalningserbjudande bör du dock alltid kontrollera när du börjar betala räntor och avgifter för avbetalningen. När detta sker och hur mycket du då betalar är nämligen en indikation på hur bra och billig avbetalningsplanen är. Alla avbetalningsplaner är nämligen inte lika bra, utan en del kan istället bli ganska dyra.

Av denna anledning är det alltid mycket viktigt att faktiskt läsa villkoren för avbetalningen innan du nappar på ett avbetalningserbjudande.

Man bör aldrig köpa saker som kan gå sönder eller slitas ut väldigt snabbt på avbetalning, eftersom man då kan hamna i den jobbiga situationen att man fortfarande betalar av för varan när den inte används längre.

En bra tumregel att ha i åtanke är också att fråga sig själv om man skulle kunna tänka sig att ta ett lån för att köpa varan det gäller. Om svaret är nej, är förmodligen en avbetalningsplan inte heller en bra lösning, men om du hade kunnat tänka dig att låna för att kunna köpa varan det gäller, är det bara att slå till!

I regel görs det alltid en kreditupplysning när man ansöker om att få köpa saker på avbetalning, vilket kan vara bra att känna till, eftersom detta kan innebära att den som t.ex. har betalningsanmärkningar kan bli nekad att få göra upp en avbetalningsplan.

19 Jan 2012