Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Så påverkar ditt ölglas smaken och aromen i ölet du häller i

Hur kan olika sorters ölglas påverka hela öldrickandets upplevelse? Vissa nybörjare som entusiastiskt pysslar med personliga hembryggerier tror att ölglasen bara är marknadsknep för bryggerier att sätta sin logga på. Men den erfarna öldrickaren vet bättre.

Vare sig det är från en flaska eller direkt från hembryggeriets fatkranar, så är ölglasen en viktig aspekt av öldrickandets upplevelse. Exempelvis, formen på ett traditionellt ölglas såsom Stein påverkar sättet skummet formas när ölen hälls i, vilket gör en stor skillnad i både utseende och smak. En mörkare öl bör drickas ifrån ett glas med bredare brätte för att tillåta en mer "flykt" för ingredienserna när de hälls i ölglaset vilket både stärker smaken och aromen.

En ölflaska är pastöriserad och behöver ett längre och smalare pilsnerglas för färg och "hällbarhet". Dessa är bara några av de små sakerna som kan, och gör, en stor skillnad i din drickupplevelse av öl.

Självfallet så finns det också en stor marknad bland alla de olika ölglasen då stora ölbryggerier vill sätta sin logga på allt från flaskor till bikinis. Men den sanna öldrickaren vet att när ölen hälls, så är det något annat som sker bortom den där loggan på ölglasets sida. Ölens nyans ändras, skummet formas vid toppen, och förväntningen av första smuttningen gör det hela mer otroligt och fullständigt.

Precis som andra njutningsfulla aspekter av livet så finns det en psykologi bakom allt detta. Smak, textur, arom, glas; dessa är sakerna som gör din drickupplevelse mer minnesvärd. Om du är som de flesta riktiga öldrickare så dricker du för att slappna och kunna njuta av ölen, varför då inte göra alla sakerna som ökar denna upplevelse ?

En av de viktigaste aspekterna av ölglas är hur formen påverkar formgivningen av skummet. Detta är viktigt då skummet fungerar som en slags fälla för de flyktiga ämnena i ölen. Vilka slags flyktiga ämnen kanske du undrar?

Humleolja, en variation av biprodukter från jäst som kryddor eller alkohol är vad som ger ölen sin arom och smak. Förr i tiden var ölen mörkare, kraftigare och kornigare än vad den är idag, mest på grund av den bristande filtreringen från den tiden. I takt med att glas blev mer och mer tillgängliga, så blev ölen ljusare och bättre filtreringsprocesser kom till. Med så många olika öl som produceras, så kom flera olika ölglas till för att hjälpa till att maximera den önskade effekten av öldrickandets totala upplevelse.

Så vilket ölglas bör du använda för vilken öl? Många öldrickare tror att halvlitersglaset av pint är det mest mångsidiga glaset av dem alla för flertals olika öl. Men, svaret är stort och varierande. Européerna kanske gör det annorlunda jämfört med jänkarna och australiensarna kanske gör det mest annorlunda än alla övriga i världen, men i slutändan handlar det bara om din personliga smak.

Läs den tillgängliga litteraturen, följ några rekommendationer och pröva dig fram med olika slags ölglas. Du kanske blir överraskad av upplevelserna och att du hittar ditt egna favoritglas som passar perfekt för just dig och din upplevelse när du dricker öl.

1 Jul 2013