Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Sälj din digitala tjänst säkert

Om någon kommer hem till dig och ger dig 500 kr för din gamla soffa är chansen minimal att du blir lurad. Den enda risken som finns är möjligtvis att sedeln skulle vara förfalskad och att du därmed förlorat en soffa (vilken du annars troligtvis slängt bort).

Att sälja och köpa varor och tjänster över nätet är inte lika säkert. Varje år basunerar kvällstidningarna ut rubriker om bedragare som lurat folk på tusentals kronor genom olika köp och sälj-sajter på internet. Bedrägerierna handlar främst om människor som betalar in pengar till säljaren och sedan inte får sin vara.

Men även som säljare bör man vara vaksam eftersom man annars kan bli lurad på betalningen.

Pengar först… Eller?

Att sälja digitala tjänster eller att sälja en fysisk produkt över nätet skiljer sig lite åt när det gäller betalning. Enligt allmänna oskrivna regler betalar man för produkten först innan den skickas hem. Detta t.ex när försäljning sker via köp och sälj-sajter eller auktionssajter. Men när det gäller en digital tjänst är den oskrivna regeln tvärtom. Där förväntas säljaren utföra tjänsten först varefter köparen betalar efteråt.

I detta fall är det alltså betydligt osäkrare att sälja digitala tjänster än fysiska produkter med tanke på betalningen. Men det finns säkrare alternativ.

En mellanhand

Sveriges största köp och sälj-sajt har länge haft en tjänst som fungerar som en mellanhand vid försäljning av både fysiska produkter och digitala tjänster. Köparen och säljaren kommer överens om ett pris varpå köparen sedan sätter in summan på ett konto som webbsidan erbjuder.

Dessa pengar blir sedan "låsta" där tills att köparen fått sin produkt eller tjänst slutförd och godkänt denna. När så sker betalas pengarna ut. För detta tas vanligtvis en avgift ut som motsvarar några procent på köpeskillnaden.

En annan webbsida som framförallt inriktar sig på att erbjuda privatpersoner att köpa och sälja digitala tjänster erbjuder ett lite annorlunda system men med samma resultat. I detta fall betalar köparen in pengar till ett konto på webplatsen först. Sedan tas kontakten med säljaren om eventuella detaljer kring den digitala tjänsten. När den är utförd godkänner köparen tjänsten och pengarna betalas ut.

Skillnaden är alltså att pengarna först betalas in och sedan skapas en kontakt mellan köpare och säljare. Detta i motsats mot exemplet ovan där det sker tvärtom.

Fördelen med detta system är att det aldrig behöver bli någon diskussion om priset eller hur och när pengarna ska sättas in. Som säljare vet man att pengarna finns tillgängliga så fort som tjänsten blir efterfrågad.

Sälj produkter och tjänster på nätet – men gör det säkert.

16 Jul 2013