Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Samtalsterapi i Stockholm - Vad är samtalsterapi?

När man springer som snabbast i ekorrhjulet så kanske man inte lägger märke till att man tappat fotfästet. Det är först då man snubblar som det känns. För många så är det först vid ett fall som insikten om att man inte lever ett harmoniskt liv kommer. I detta läge kan man ta stor hjälp med samtalsterapi som är till för att se till att man kommer upp på benen igen. Tanken är inte att man ska ge sig huvudstupa in i ekorrhjulet igen utan snarare att man ska finna vägar som gör att man kan hantera vardagens stress utan att duka under som människa.

Låt oss tala om det

Man kan ju undra vad det hjälper att sitta och prata om hur man känner. Hur kan jag må bättre av att tala med en främmande människa om varför jag har ont i magen vid tretiden varje eftermiddag? Det som kommer som en överraskning för många som väljer att gå i samtalsterapi är att mycket som man aldrig ens varit medveten om läggs på bordet. När man väl får ge uttryck för det man känner men kanske har förträngt på grund av tidsbrist och stress så ser man själv vad det är som måste tas itu med.

Terapeutens roll är att lyssna och ge vägledning som är praktiskt och faktiskt. Vänder man sig bara till en seriös och bra terapeut så handlar det inte om att sitta och dricka te och sucka över barndomens elände. Barndomens elände kanske dyker upp i samtalet men samtalsterapin har som mål att man ska kunna komma fram till hur man kan förändra sitt synsätt och även sina handlingar för att må bra igen.

Älta det som varit eller se möjligheter…

En annan vanlig kommentar från dem som tycker att terapi genom samtal verkar märkligt är att det verkar som om det handlar om att “sitta och älta gammal skåpmat”. Om man vänder sig till en terapeut som inte jobbar med en effektiv och beprövad metod så kan det mycket väl bli så att man sitter och tuggar samma tuggummi om och om igen.

Om man däremot vänder sig till en terapeut som jobbar med lösningar så kommer minnen och invanda mönster istället att ge möjlighet till förändring. Det handlar förstås om att få hjälp med att upptäcka dessa vilket man bara kan göra då man sätter sig ned för att tala om det som sitter som en klump inuti en.

Hur lång tid tar det?

Olika människor har olika behov och man kan inte ge en viss tidsperiod som gäller för alla. Hur länge du behöver gå i samtalsterapi beror främst på vad det är som orsakar dina problem. Ibland kan det ta tid att upptäcka detta och sedan så måste man ge förändringsprocessen tålamod.

När man påbörjar sin terapi så kan man tillsammans med sin terapeut sätta upp delmål och sedan avstämma dessa för att se hur samtalen och övningarna utvecklar och förändrar. Det här är viktigt både för den som går i terapi och för den som behandlar. Här kan du läsa om olika former av samtalsterapier.

23 Aug 2012