Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

SMS-läsning och onykterhet bakom ratten

Det är förmiddag den 13 december och många har firat Lucia på morgonen med glögg och lussebullar. Det sista man vill se är onyktra förare. Säkerhet i trafiken är A och O och alla som ger sig ut på vägarna vill också komma helskinnade hem. Passande nog har årets finalister till Stora Trafiksäkerhetspriset 2013 utsetts.

Enligt ett pressmeddelande från Mentor Communications AB framgår att Ford Europa har låtit göra en undersökning i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ryssland, där det framgår att så många som 48 % av bilisterna har läst SMS medan de kört bil. Av italienarna var det 61 %, vilket är högst i undersökningen.

Årets finalister

Ford är tillsammans med Sober Biotech finalister i kategorin Årets Leverantör. Ford B-MAX har försetts med ett system de kallar SYNC, som omvandlar SMS till tal. SYNC kommer även att monteras i bland annat Focus och Kuga. Sober Biotech Group i Karlstad AB arbetar för nykterhet i trafiken, och har tagit fram engångsprodukten Alkostickan. Rattonykterheten i trafiken beräknas kosta samhället upp emot 3 miljarder kronor varje år.

Som Årets Beställare tävlar Safeway 2 School och Skånetrafiken. Safeway 2 Shool är ett projekt finansierat via EU, för att öka säkerheten och tryggheten för de barn som åker buss till och från sina skolor. Projektet har pågått mellan 2009 och 2012 på fem olika platser i Europa, varav Örnsköldsvik i Sverige. Den genomsnittliga åldern på barn som skadas eller dör i samband med bussresor till och från skolan ligger på 12-13 år. Farligast är hemresorna. Skånetrafiken har trots den kritik de varit utsatta för, arbetat långsiktigt, vid sina upphandlingar, med trafiksäkerhet i fokus. Det har lett till att såväl person- som fordonsskador minskat.

Den tredje och sista kategorin är Årets Entreprenör. Här är de nominerade IL Recycling, Närkefrakt och Taxi Göteborg. Taxi Göteborg är det första av de stora taxibolagen som tagit klivet fullt ut mot en Grön Taxi-certifiering. Åkeriföretaget Närkefrakt är i sin tur först i världen att bli certifierat enligt den nya internationella ISO-standarden 39001.

Standarden har tillkommit för att certifiera systematiskt trafiksäkerhetsarbete. Den tredje finalisten, IL Recycling, är helhetsleverantör av återvinningstjänster. Företaget går nu på offensiven för att stärka säkerheten i sin transportverksamhet. Arbetet under våren 2013 kommer i första hand att rikta sig mot cyklister, men även till andra berörda trafikanter.

Juryn

Stora Trafiksäkerhetsprisets jury består av representanter för Svensk Kollektivtrafik, Svenska Bussbranschens Riksförbund, Sveriges Åkeriföretag, Svenska Taxiförbundet, Trafiksäkerhetsverket, IQ-Initiativet samt dess ordförande och chefredaktör för tidningarna Resforum, Trafikforum och Transport & Logistik iDag, som också har instiftat priset.

Priset delas ut den 9 januari 2013 i Linköping.

 

17 Dec 2012