Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Storstadsweekend i Zagreb

För den som vill ha en storstadsweekend i en, än så länge, relativt ovanlig stad att semestra i så finns det knappast något bättre val än Kroatiens huvudstad, Zagreb. Här tipsar vi om lite av vad staden har att erbjuda!

Zagreb är som alla andra städer med en mycket lång historia en stad som är fylld till bristningsgränsen med spännande och intressanta sevärdheter. Gornji Grad betyder "Övre staden" på kroatiska och är Zagrebs allra äldsta del av staden. Lortščaktornet, där man varje dag klockan tolv avfyrar en kanonsalut, är ett måste när man är här. Katedralen och Sankt Marcuskyrkan ligger centralt vid Sankt Marcustorget som dessutom är Övre stadens hjärta.

Strax nedanför Gornji Grad ligger Ban Jelacics torg, ett torg som utan överdrift kan sägas vara Zagrebs allra mest centrala samlingspunkt. Torget har fått sitt namn efter en kroatisk greve som hette Josip Jelacic av Buzim och har varit en samlingsplats för Zagrebborna allt sedan 1600-talet då torget uppfördes. Här kan du beundra vackra byggnader som bär spår av klassicism, modernism och secession.

Zagrebs stadsmuseum vill presentera stadens långa historia hela vägen från romartiden ända fram till våra dagar. Här hittar du utställningar som behandlar en hel rad olika aspekter och sidor av Zagreb genom tiderna. Vare sig du är intresserad av ekonomisk, kulturell, konstnärlig och politisk historia så kommer du att få ditt lystmäte här. Zagrebs stadsmuseum är som en historisk introduktion till Kroatiens huvudstad.

Mimara är ett konstmuseum och dessutom förmodligen det mest berömda museet av dem alla i hela Zagreb. Den pampiga byggnaden som utgör själva museet innehåller inte mindre än 3 700 olika konstverk av världsberömda konstnärer som Monet, Renoir, Goya, Caravaggio och Liebermann samt ett stort antal ytterligare mer eller mindre odödliga namn som har berikat konstvärlden med sina alster.

Ilica är ett av huvudstråken i Kroatiens huvudstad. Här hittar du allt och mer därtill när det gäller shoppping, inte minst kläddesign av lokalt kroatiskt snitt. Här hittar du bland annat de två affärerna Image Haddad och Heruc Galerija. Missa inte de trevliga fiken.

Radiceva är som en enda stor och öppen marknad av jätteformat. Ta sikte på det stora torget i centrala stan så kommer du att hitta hit lätt som en plätt. Här kryllar det fullkomligen av små antikvitetsaffärer och mysiga designbutiker.

Finns det förresten något som kan anses vara trevligare och mysigare än att helt plötsligt hitta en restaurang där man kan slå sig ner och äta en bit mat som smakar godare än något annat man har ätit i hela sitt liv? Gillar du att upptäcka nya restauranger när du är ute och reser så kommer du att älska Zagreb. Kroatiens huvudstad är nämligen rik på utsökta matställen.

Flyg till Zagreb är det absolut smidigaste sättet att ta sig hit. Det finns direktflyg från Köpenhamn, och flyger man från Stockholm eller Göteborg räcker det med 1 mellanlandning om man flyger med t.ex. SAS och Lufthansa.

15 Mar 2012