Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Studerande och föräldrapenning

I dagens samhälle så är det av stor vikt att man har en utbildning. Varför då? Svaret är att en utbildning gör dig mer attraktiv för en arbetsgivare att anställa. Om detta nu verkar framstå som en regel så finns det naturligtvis även undantag där individer får ett jobb och en hyfsad karriär även utan fullständig utbildning. Men för att klara den hårdnande konkurrensen på arbetmarknaden så är det ändå att rekommendera att skaffa sig en utbildning.

Om du väl tagit det beslutet och samtidigt är förälder eller kommer bli förälder inom den närmaste tiden så tänkte jag här gå igenom lite hur det funkar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, två så kallade socialekonomiska förmåner som alla föräldrar kommer i kontakt med, oavsett om man är anställd, arbetslös eller studerande - under tiden man samtidigt är förälder.

Föräldrapenning

Föräldrapenningen ger statlig ersättning för inkomstbortfall på grund av att man är hemma med barn från jobbet. Men hur funkar föräldrapenningen när man studerar då?

Svaret är att mamman kan plocka ut denna penning från och med sextio dagar innan den planerade födseln skall ske. Även pappan kan få detta penningbidrag. Viktigt att tänka på är att en studerande förälder inte kan ta ut motsvarande en hel dags föräldrapenning till skillnad från en anställd förälder.

I övrigt så är principen densamma mellan den studerande och den anställde. Föräldrapenningen baseras på den sjukpennings-grundande inkomsten som man gångar med (nästan) 80 procent. Därefter så delar man denna summa med 365 för att få ut vad ersättningen blir på dagsnivå.

Tar föräldern ut halv föräldrapenning så blir slutligen ersättningen hälften av summan innan. Det kan vara värt att även berätta att SGI:n för en student i runda slängar motsvarar studiebidrag + studielån (förutsatt att studenten inte har ett sidojobb eller annan inkomst som då skall plussas på). Om studenten jobbat innan studierna så motsvarar SGI:n den tidigare inkomsten.

5 Jul 2012