Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Synkontroll av barn

Barns synutveckling

Under de första 10 åren utvecklas barnens syn. Det är denna tiden man har på sig att upptäcka eventuella synproblem för att kunna sätta in en behandling som hinner påverka. Det görs strukturerade syntester på BB, vid åtta månaders-kontrollen och vid fyra-årskontrollen. Det är tyvärr inte alltid som problem upptäcks vid dessa kontroller vilket kan leda till livslånga synbesvär.

Problem som är relativt vanliga hos barn är närsynthet, skelning och astigmatism. Dessa besvär behöver i sig inte alltid vara så allvarliga men risken är att man drabbas av ett lazyeye (amblyopia). Detta innebär att hjärnan inte bryr sig om synintrycken ifrån det öga som är sämre. Detta gör att syncellerna i hjärnan inte utvecklas som de ska och man riskerar därför att för alltid få nedsatt syn på aktuellt öga.

Några enkla test som man kan göra hemma kan vara att man håller för ett öga på barnet när det tittar på något som det är intresserat av. Om det blir irriterat och försöker få bort handen så kan det vara ett tecken på att något är fel. Man kan även leka syntest hemma med bokstäver som hålls upp på olika avstånd medan barnen håller för ett öga och ska säga vad som står.

Skelning kan öka och minska över tid, men kan vara ett tecken på att något är fel. Eftersom skelning och astigmatism är ärftligt bör man göra extra kontroller på synutvecklingen om besvär finns sedan tidigare i släkten.

Det finns ett stort utbud av produkter som kan hjälpa till att underlätta när man ska behandla synproblemen. Detta kan vara ögonlappar, glasögon, kontaktlinser och olika motivationsprodukter.

Det finns fall då barn har lyckats klara sjukvårdens normala syntester även då de haft besvär. Barn vill gärna vara duktiga och har i vissa fall lyckats fuska sig förbi testerna.

Mer information med tips och idéer finns samlat på websidan www.lazyeye.se

16 Feb 2013