Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Tabata - En del av CrossFit

För några år sedan fick vi lära oss att genom att upprätthålla en jämn och stadig konditionsträning så skulle vi hålla oss friska och se till att vikten låg där den skulle.

Nyligen fick vi kunskapen om en ny typ av konditionsträning som kallas HIIT eller högintensiv intervallträning. Denna typen av träning har nu blivit den nya och mest effektiva formen av cardio. Genom HIIT så bränner du fler kalorier på kortare tid än om du hade utfört klassisk konditionsträning.

Ribban har åter igen höjts genom genombrottet av HIIT Time Protocols. Time Protocol kommer från den informationen forskare och fitnessexperter har fått fram genom att mäta den tid en idrottare lägger på sin träning. För ett HIIT-träningspass är 1:2, för varje 30 sekunder högintensiv träning så har utföraren 60 sekunder vila.

Forskare har genom åren testat och experimenterat med olika tidsprotokoll för att se vilket som är mest effektiv och ger maximal effekt av din träning. HIIT är framtaget för att passa atleter och skapa en så effektiv och personlig träning som möjligt. Tränare och forskare har tillsammans skräddarsytt tidsprotokoll för specifika idrotter.

En långdistanslöpare ska inte träna på samma sätt som en simmare som ska vara explosiv och uthållig under en kortare tid. Oavsett om det finns olika tidsprotokoll så är det ett som blivit extremt populärt, speciellt för viktminskning. Det protokoll jag refererar till kallas för Tabata.

Hur skapades Tabata?

Tabata uppfanns av en japan vid namn Dr. Izumi Tabata. Med hjälp av hans team skapade de ett genomtänkt och effektivt sätt att träna på, året var 1996. Dr. Izumi och hans team testade olika tidsprotokoll för att optimera atleters resultat och prestationer. Genom flertalet tester kom de fram till ett genombrott, 1E1 (idag känt som Tabata). Försökspersonerna som genomfört träningsformen i sex veckor hade ökat sin prestation med upp till 28%.

Fördelar med att träna Tabata

Att Tabata-protokollet hade positiva egenskaper för kondition var nu ett faktum. Ett stort plus som forskarna dokumenterade var att atleterna ökade sin förbränning markant och kunde upprätthållande den i upp till 24 timmar.

Detta resulterade i att utövarna fick extremt slanka och synligt vältränade kroppar. Med detta i åtanke är Tabata en fantastisk träningsform för de som vill förbättra sin kondition och få en slankare kropp på en väldigt kort tid.

Ett träningspass varar inte längre än 15 minuter! Detta har resulterat i att Tabata har blivit extremt populärt, speciellt bland de som tränar CrossFit då detta är en träningsform som är väldigt lik den träningsformen.

6 Sep 2013