Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Tips för bättre kommunikation med jaktradio

Inte en enda tillverkare av jaktradio kan garantera perfekt kommunikation, trots att tekniken ständigt går framåt. Senaste decenniet har det tillkommit en rad olika funktioner med syftet att skapa gynnsammare förutsättningar för kommunikationen vid jakt.

Idag kan man spendera över 5000:- på en jaktradio som är fullspäckad med specialfunktioner såsom, scramble, bluetooth, automatisk kanalsökning och GPS mer mera.

Det har däremot inte tillkommit så mycket som direkt medför bättre räckvidd. Ett av de bästa sätten att öka räckvidden är däremot mycket enklare än så, och baserar sig på antennens placering i förhållande till andra föremål i dess omgivning.

Alla har vi varit med om att försöka ställa in en transistorradio då det har varit dålig mottagning. Man försöker rikta om antennen, eller så försöker man sig på att ”förlänga” den genom att linda in den i aluminiumfolie eller liknande.

Många känner även till att mottagningsegenskaperna kan förbättras om man vidrör antennen, eller om man placerar sig på en viss plats i rummet. Om man sedan flyttar sig blir mottagningen åter sämre.

En utförlig förklaring kring varför det föreligger på detta viset skulle kräva flera sidors utlägg, då fysiken bakom detta fenomen är relativt komplicerad. Utan att krångla till det kan man kortfattat säga att ”kroppen verkar som ett plan som förlänger jordningen”. Resultatet av detta blir att en radiosändare får bättre sändningsegenskaper om den placeras på ett visst sätt i förhållande till kroppen.

Vill man efterlikna experimentet med transistorradion för att öka räckvidden för sin jaktradio, så kan man helt enkelt hålla den mot axeln. Då kommer den befinna sig i ett optimalt läge för att utnyttja principerna för det förlängda jordningsplanet. I långa loppet kan det ju bli lite omständigt att hålla jaktradion i ett sådant läge, och därför har någon smart person utvecklat den så kallade ”räckviddsselet.

På så vis kan man lätt och behändigt bära jaktradion i en optimal position invid axeln. Vill man inte lägga ut flera hundra kan man säkerligen konstruera selen på egen hand, men jag skulle rekommendera att man vänder sig till en riktig återförsäljare av jaktattiraljer. De flesta modeller kommer i en enda storlek som kan anpassas utefter kroppshydda och kroppsform. Selet fungerar lika bra oavsett om man använder jaktradio 155 MHz eller 31 MHz.

Sedan måste man komma ihåg att detta jakttillbehör inte alltid är någon magisk lösning för alla räckviddsproblem. Tänk först och främst på att:

  • Placera dig gärna på en högt belägen plats
  • Undvik närliggande metallföremål
  • Se till att alltid använda välladdade batterier
  • Använd rätt längd på antennen för ändamålet
  • Prova dig fram med olika jaktkanaler och subtonsselektiv

28 Mar 2013