Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Tyska ölstövlar

Som alla ölälskare vet så du kan i princip dricka öl från alla slags behållare. Öl dricks oftast direkt från flaskan, kannan, glas, steins, muggar och i Tyskland dricks det även från stövlar.

Tyska ölstövlar är dricksglas som är gjort av pressat glas eller blåsglas i form av en stövel. Historien bakom den tyska ölstöveln baseras på två lite olika berättelser. I en berättelse så försökte tyskarna ta över en stad i tidiga 1800-talet och hade lite problem med det. Den preussiska generalen som tänkte motivera sina män för att vinna striden, lovade sina soldater att han skulle dricka ur sin stövel om de lyckades.

Soldaterna ville så se generalen dricka ur sin använda och troligen illaluktande stövel, att de tog över staden för att få sitt pris. Generalen var dock en finurlig general så han hade beställt ett specialiserat glas lokalt för att ge honom ett stövelglas som han drack ifrån, för att hålla sitt löfte till sina män utan att förstöra smaken av en perfekt smakande öl.

Den andra berättelsen, som är lite mer troligare, så började öldrickande från stövlar under första världskriget. En grupp tyska soldater under en strid bestämde sig för att dricka en öl eller två för turens skull, men de saknade glas att dricka ur. För att inte hindras av något så oviktigt som brist på vad de skulle dricka ur så improviserade de fram en läderstövel istället. De vann striden nästa dag och bestämde att det berodde på den ovanliga ölbehållaren. Och sedan dess har de druckit ur stövlar då det anses föra tur med sig och traditionen var född.

Sedan dess har soldater firat sina segrar både på och utanför stridsfältet med en tysk ölstövel. Ölstövlar är populära för firande i Tyskland, Österrike och Schweiz. De skickas också runt som en utmaning. Idag är så klart tyska ölstövlar gjorda från glas och inte läder och har blivit rätt populära samlarobjekt for människor i olika länder.

Sedan filmen ”Beerfest” (sv. Ölfesten) 2006, så har ölstövlar blivit extremt populär i USA och ses oftast på collegecampus vid festtillfällen och används i ölspelsligor.

Tyska ölstövlar finns tillgängliga med olika motiv och logotyper ingraverade och de finns i olika storlekar från shotglas till 2 litersstorlekar. De är antingen gjorda från pressat glas eller handblåsta. Många av de större storlekarna är handblåsta och vissa är verkligen konstärliga verk.

Det finns många affärer som tillgodoser behovet av ölstövlarna och vem kan klandra dem. Dessa unika ölmuggar har en sådan färgrik historia och kulturarv, samt trevliga samtalsämnen.

Att äga en tysk ölstövel är som att äga en liten av del av tysk historia och kulturarv. De är också dekorativa och samlarobjekt som ser bra ut som dekorering i en hemmabar eller i ens ölmuggssamling. De kan också användas som samtalsämnen vid formella tillfällen, för roliga utmaningar, eller för att helt enkelt dricka den där kalla ölen under en varm sommardag.

Ta del av fler historiska berättelser kring öl på Ölprovning Stockholm

24 Jun 2013