Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Uppvärmning av slott och herrgårdar

Uppvärmning i ett slott

Det går inte att generalisera och säga att slott värms upp på ett speciellt sätt. Naturligtvis varierar det men det finns också många gemensamma punkter och några av dem kommer jag ta upp här.

Riktigt gamla slott är helt enkelt inte uppvärmda förutom de tre till fem rum som används vintertid. Möjligtvis eldade man upp en fin sal inför och under julfirandet men i övrigt så levde adeln i en mycket mindre del av sin pampiga byggnad.

Undantagen var naturligtvis när det vankades fest eller högtidsfirande, då fick tjänarna hugga en massa ved och förbereda genom att värma upp de stora kyliga lokalerna.

Buckingham Palace i London byggde till exempel till för att innefatta rökgångar som värmde upp slottet mer effektivt och som skulle värma upp fler rum än vad enskilda spisar eller öppna brasor kunde göra. Problemet var bara att de aldrig fick fart på röken ordentligt, så under vintertiden på 1800-talet var det ett helt våningsplan som mer eller mindre stod under rök och knappt gick att använda. Skorstenarna var så dåligt konstruerade att röken inte drogs ut.

Att tänka på är att detta innebar att det var otroligt många rum i slottet som knappt var brukbara, ett enormt slöseri med plats.

Att slotten och herrgårdarna är så stora är också en av anledningarna till att en del av dem har fått stå och förfalla. De boende tröttnade på den låga standarden när gårdarna i närheten fick el på 1900-talet och kunde värma upp genom olika moderna vedanläggningar, vattenburen värme etc. Detta var enormt dyra investeringar för ett slott.

Dessutom mår inte alla gamla byggnader bra av att vara uppvärmda hela tiden, bruket kan börja flagna och mögel kan uppkomma på vissa gamla stenbyggnader när värme och moderna material byggs till.

Den viktigaste värmekällan förr när man sov, var trots allt att man hade mössa och en massa filtar på dig,

10 Dec 2011