Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad är fetischkläder?

Fetischkläder är en typ av klädsel som i grunden går ut på att vara provocerande eller som bärs för att sticka ut. Det kan antingen handla om att signalera att man har en viss typ av intresse eller identitet. Det kan till exempel vara sexiga klänningar eller nattkläder som sticker ut.

Många förknippar fetischkläder med framförallt läder och en del menar att det finns en historia som sträcker sig till London under andra världskriget, då framförallt homosexuella män använde läder för att särskilja sig från den klädsel som då var norm.

En annan teori är att läder var ett dyrt material och framförallt användes av överklassen på 1800-talet. Eftersom vanligt folk inte hade råd med det blev det ett sätt för vissa att signalera sin tillhörighet till en viss grupp, i detta fall överklassen.

Fetischkläder har också mycket att göra med utklädnad, och att framställa sig själv som en karaktär eller ge sig själv en annan person. Ordet fetisch betyder ursprungligen ”amulett” och används ofta i religiösa sammanhang som benämning på ett objekt man tror har särskilda krafter eller en särskild symbolik.

Idag har ordet fått en något annorlunda innebörd och kopplas ofta samman med sexualitet. Även om många fetischkläder kan ha ett syfte att provocera eller framkalla en reaktion av sexuell karaktär så är det inte nödvändigtvis det uteslutande syftet med klädseln utan begreppet är så pass brett att det är svårt att definiera det.

Förutom läder är material som ofta ingår i fetischklädsel bland annat lack, latex och spandex. Många rockband använde denna typ av klädsel särskilt på 70- och 80-talet, just eftersom det har kommit att associeras med något farligt och/eller sexuellt.

För den som vill köpa fetischkläder finns det en uppsjö av butiker på nätet men också flera fysiska butiker i de flesta större orter. Det anordnas runt om i världen olika typer av festivaler för folk som är intresserade av fetischmode, både i Europa, Nordamerika och Asien.

Läs mer om fetisch, sexiga kläder, klänningar och klädesplagg på bloggen Klädesplagg.

5 Mar 2013