Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad är hälseneinflammation?

Vad är hälseneinflammation?

Du är ute och går en dag och känner en kraftig smärta i din hälsena, du har troligtvis dragit på dig en hälseneinflammation. Du får det bekräftat av din naprapat och du lär dig att din hälsena är inflammerad och svullen. När hälsenan blir inflammerad och orsakar smärta, är detta ett tecken på att du har hälseneinflammation.

Detta drabbar oftast personer som deltar i idrotter eller andra aktiva fritidsaktiviteter. Det betyder inte att det kan drabba personer som inte deltar i idrotter eftersom hälsenan även kan skadas vid promenader. Något så enkelt som promenader kan alltså skada hälsenan beroende på att hälsenan ansluter till två av musklerna i underbenet, m. Gastrocnemius och m. Soleus till hälbenet. Svaga muskler blir spända och ökar då draget i hälsenan, som då blir irriterad och inflammerad.

Senan kan även bli inflammerad beroende på artrit eller vissa reumatologiska sjukdomar. Yngre personer och idrottare är mer sannolika att få hälseneinflammation på grund av att för många inte har tillräcklig styrka i underbenmuskulaturen eller överanstränger hälsenans kapacitet. Tillsammans med promenader kan även olika typer av hopp orsaka hälseneinflammation. Nu när du vet orsakerna är det också dags för dig att få reda på symptomen för hälseneinflammation.

Symptom på hälseneinflammation

Det finns några symptom på hälseneinflammation som är lätta att komma ihåg. Du kan uppleva smärta i hälsenan och runt senan när du utför någon aktivitet som aktiverar musklerna som fäster in i hälsenan, såsom promenader, löpning eller hoppande.

Brukar du känna smärta i området när du vaknar upp på morgonen och tar dina första steg från sängen? Det kan vara smärtsamt att beröra området kring hälsenan eller huden runt senan kan vara varm. Du kan också känna smärta av att gå eller stå på tå. Det finns dock bra behandling mot hälseneinflammation!

Vad gör man vid hälseneinflammation?

Det finns flera sätt att behandla hälseneinflammation utan kirurgi. Kom ihåg att det kan ta upp till tre månader för smärtan att försvinna helt. En form av hälseneinflammation behandling är att placera is över hälsenan några gånger om dagen. Det föreslås att hålla isen på i 15-20 minuter åt gången. Glöm inte att ta bort isen om senan blir stel.

Det föreslås också att gå eller löpträna på jämnare och mjukare ytor, löpband rekommenderas inte då man misstänker att löpband ger upphov till hälseneinflammation. Några alternativ till löpning och promenader som är bättre för hälsenan är cykling och simning. En naprapat kan visa övningar som innefattar rörlighet eller för att stärka upp hälsenan. Att se över vilka skor man använder föreslås också.

Man kan även tänka sig något som lyfter upp hälen något för att avlasta och minska svullnaden. Du kan också prova med alvedon eller ibuprofen för att minska smärtan, men det har ingen effekt på lång sikt. En icke-invasiv metod som kallas stötvågsbehandling har under de senaste åren visat stort hopp för att vara den effektivaste behandlingen av hälseneinflammation.

Alternativa behandlingar för hälseneinflammation

Om ingen av dessa behandlingsmetoder fungerar kan du behöva få kirurgi på hälsenan, och det finns ingen garanti för att du blir av med din hälseneinflammation även med kirurgisk behandling. En konservativ behandlingsform är alltid att föredra framför en operation som alltid för med sig risker som t.ex infektion. Kirurgi kan innebära att ta bort den inflammerade vävnaden, ta bort onormala områden i senan eller ta bort benutväxter som påverkar senan genom att trycka mot den.

Det finns också komplikationer orsakade av behandling och sätt att förhindra att det händer. Om du har hälseneinflammation finns det ingen ökad risk för att hälsenan ska brista och gå av. Om det uppstår en bristning i hälsenan, är kirurgi det enda alternativet för att bli bra. Ett sätt att förhindra hälseneinflammation är att bibehålla flexibilitet och styrkan i musklerna som är anslutna till senan.

 

5 Mar 2012