Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad är ROT-avdrag?

rot-avdrag för hantverkare

Du kanske har hört talas om att det finns något som heter ROT-avdrag? Det är en skattereduktion till privatpersoner för arbeten som utförs i hemmet. Det gäller då vissa typer av arbeten så som renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Ordet ROT är just en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Är det hushålsnära tjänster, så är det istället RUT som man ska använda sig av. 

ROT-avdrag ges vid olika typer av renoveringsarbeten i befintliga bostadshus. Rot-avdraget går inte att använda om du ska bygga ett hus eller en byggnad från grunden. Du måste äga eller bo i anslutning till den byggnad som du vill renovera eller bygga om för att ha rätt till avdraget.

Hur mycket är ROT-avdraget på?

Som mest kan du få avdrag på tjänster upp tilll en summa om 50 000 kronor, per person och per år. Det räknas samman även med RUT, så det gäller att tänka på sammanlagda summan om du nyttjat flera tjänster. Det som du får är 30 % i avdrag på arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare. Dessa 30 % är det Skatteverket som betalar. 

Du kan få ROT-avdrag på tre olika sätt. Antingen genom att anlita en person med F-skkatt. Eller få en förmån som din arbetsgivare betalar. Eller få en förmån som din arbetsgivare betalar eller anlita en privatperson som innehar A-skatt men inte bedriver enskild näringsverksamhet eller har F-skatt.

All information som du behöver veta om detta avdrag finns att läsa om hos Skatteverket. Du kan även räkna ut rot-avdraget hos skattereduktion.se.

28 Nov 2019