Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad kostar körkortet på en trafikskola ?

Undrar du hur mycket ditt körkort kommer att kosta om du väljer en trafikskola? Då har vi några tips och råd som vi kan ge dig.

Fundera först på varför du vill ta körkort, motivation och planering är en viktig faktor. Lägg upp en tydlig strategi för övningsskörningen, sätt upp ett mål för när du vill vara färdig och hur du ska nå dit.

Har du möjlighet att köra privat bör du fördela tiden så bra som möjligt mellan trafikskola och privat körning samt kombinera egna övningar med lektioner. Om du väljer att köra mest privat kan du använda trafikskolan som en konsult för hur du ska lägga upp det hemma med konkreta övningar.

Tänk på att alla (även privatister) har en kursplan som måste följas när man övningskör, det finns inga genvägar tyvärr.

1. Träna på konkreta saker. 2. Följ utbildningsplanens 16 moment i kronologisk ordning. 3. Förbered dig ordentligt inför varje körlektion. 4. Hoppa inte över moment, ta inga genvägar. 5. Öva hemma om du har möjlighet mellan lektionstillfällena.

I en undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, från 2005, studerades hur nyblivna körkortsinnehavare mellan 18 och 24 år lagt upp sin övningskörning. Syftet var bland annat att ta reda på varför vissa av ungdomarna klarade körprovet och andra inte.

Att börja övningsköra tidigt, både privat och på trafikskola, och fördela sina körlektioner jämnt över hela utbildningsperioden visade sig vara positivt för provresultatet.

Genomsnittet av de som klarade körkortet i undersökningen hade övningskört i drygt 70 timmar totalt, varav 13 timmar (ca 25 lektioner) på trafikskola och nästan 60 timmar privat. De som klarat körprovet genom att enbart övningsköra privat hade lagt ner 3,5 gånger så mycket övningstid som de som bara kört på trafikskola.

Enligt undersökningen hade inte övningsmängden någon betydelse för provresultatet. Med andra ord var det inte alltid de som hade övningskört mest som klarade sig bäst på uppkörningen, vilket kan tolkas som att det inte är hur mycket man övar som är avgörande, utan hur man övar. Det fanns dessutom ingen skillnad på att män behövde mindre tid på övningskörningen än kvinnor, däremot var kvinnor mer nogranna med hur de fördelade tiden på övningskörningen och övningskörde oftare på trafikskola än män.

Har man enbart tänkt övningsköra på trafikskola bör man överväga hur många timmar man tror sig behöva. Fundera över din inställning till förarutbildningen, en del signalerar att "körkort, det är väl inte så svårt -jag körde bara några lektioner och det kostade någon tusenlapp...".

En del skryter med att de endast kört ett litet antal lektioner och ibland "friserar" man antalet så att de blir färre, det ger nämligen "högre status" ju kortare utbildningen är. Tänk på att trafiken förändrats mycket genom åren och att kostnaden på förarutbildningen idag är högre än för ett antal år sedan. Det ställs dessutom mycket högre krav på förarutbildningen idag jämfört med för 10 år sedan.

Hur många lektioner behöver man då? Det finns tyvärr ingen matematisk formel för hur många lektioner man kan behöva. Däremot kan man i bästa mån försöka uppskatta antalet timmar man tror sig behöva, det bästa alternativet är helt enkelt att ta en testlektion på någon trafikskola och låta trafikläraren göra en uppskattning tillsammans med dig.

Entré Trafikskola i Malmö kan även erbjuda en intensivkurs för dig som gärna vill ta ditt körkort på kort tid.

29 Jan 2013