Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vanliga typer av lampor inom belysning i inomhusmiljöer: Gasurladdningslampor

Gasurladdningslampor är en grupp av tekniker för konstgjort ljus. Den gemensamma tekniken går i korthet ut på att det sänds en elektrisk laddning genom joniserad gas vilket leder till att denna får en lysande effekt vilket kan utnyttjas praktiskt och estetiskt för den som av en eller annan anledning behöver någon form av belysning.

Till denna grupp av lampor hör bland annat lysrör, som är en energisnål och effektiv form av belysning som inte minst används på arbetsplatser, skolor och dylikt, men även inom hemmet i form av vanliga lågenergilampor. De flesta gasurladdningslampor använder sig av en blandning av ädelgaser, så som argon, neon, krypton och xenon.

Även de karaktäristiska neonlamporna, som är ett inslag i många stadsbilder, är alltså en form av gasurladdningslampa, och kanske ett av de mer tydliga exempel på hur de kan användas för en estetisk effekt. Detta går givetvis även att använda sig av inom heminredning för den som önskar det, och varje gas har sina unika egenskaper när det kommer till att skapa färgtoner av den elektriska laddningen som tillförs.

Tre huvudsakliga kategorier i dagens läge Gasurladdningslampor har en lång historia, för de började nämligen utvecklas redan 1375 när den franske astronomen Jean-Felix Picard noterade hur hans kvicksilverbarometer glödde. Detta försökte man få reda på anledningen till, och ledde till att en gasurladdningslampa togs fram till 1705 av Francis Hauksben, en engelsk vetenskapsman.

Idag kan lamporna med gasurladdningsteknik delas in i tre olika huvudsakliga kategorier: lågtryckslampor, högtryckslampor och högintensitetslampor.

Till lågtryckslamporna hör bland annat lysrör och lågenergilampor, som använder samma teknik och är den vanligaste sortens lampor för kontorsmiljöer, samt har blivit allt vanligare i hemmet med lågenergilampans intåg på marknaden.

Hit hör också bland annat natriumlampor, som i dagsläget är den mest energieffektiva gasurladdningslampan. Det finns även natriumlampor med högtryckteknik, samt vissa lampor som fortfarande använder sig av kvicksilver. Det är även fallet för många av högintensitetslamporna.

25 Oct 2012