Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vår viktiga järnväg i Sverige

Inte utan anledning har järnvägen benämnts som samhällets blodådror. Inte minst stämde det innan flyget, eftersom det då var det utan tvekan snabbaste och mest effektiva sättet att transportera människor och produkter. Idag sker stora satsningar på järnvägsnät överallt i världen, eftersom järnvägen är betydligt mer skonsam mot miljön än flyget.

Den historiska betydelsen av vår järnväg

Järnvägen hade historiskt sett en enorm betydelse för alla västvärldens ekonomier och utan den så skulle industrialiseringen knappast ha varit möjligt. Industrialiseringen och den enorma tillväxten som skedde i de flesta västländer på 1800-talet, byggde i grunden på en ökad specialisering och en arbetsfördelning.

Istället för att varje hushåll eller by till exempel gjorde sina egna kläder, så började man göra beklädnader åt hela länders befolkning i stora fabriker. Genom att göra på detta sätt kunde man göra klädesplagg till lägre priser. Men för att detta skulle fungera, var man ju tvungen att kunna distribuera alla varor som tillverkades effektivt. Inte minst i stora länder som USA gjorde järnvägen att marknaden kunde länkas samman och bli till en.

Järnväg i Sverige idag

Idag finns ett väl utbyggt järnvägsnät i Sverige som en central infrastruktur. Inte minst är det viktigt eftersom vårt land inte bara är stort, utan också avlångt.

Sverige som land har enorma landmassor som man måste passera för att ta sig från till exempel Malmö i söder till Haparanda i norr. Idag utgör linjenätverket en längd på ungefär 12 000 kilometer i Sverige, och som att inte det vore nog tillkommer också privata järnvägar som ägs av industrier och kommuner på ungefär 1 500 kilometer. Sverige är således ett land med enorm täckning på vårt järnvägsnät.

Framtiden

Allt tyder på att järnvägen kommer att byggas ut ännu mer framöver, och inte minst kommer man att göra så att tågen kan färdas ännu snabbare och se till att de täcker ännu större ytor.

24 Nov 2013