Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Varför du ska välja LED-belysning

Visst är det svårt att hitta ersättningslampor till sina vanliga glödlampor nu för tiden? För tillfället är både 25 watts och 40 watts glödlampor förbjuda i Sverige. Givetvis är det inte förbjudet att använda dem, men de får inte säljas i butik. I september detta året (2012) kommer även glödlampor på 60 watt förbjudas och vi måste hitta ersättare till dessa glödlampor.

Så vilken lampa ska vi ersätta våra glödlampor med? Det finns ett flertal olika men en jag personligen fastnat för är LED-lampan. Så varför välja LED-lampan? Kanske har du redan spanat lite på dessa lampor och du har säkert sett att de kostar betydligt mer än en vanlig glödlampa. Det finns dock ett par saker som gör LED-lampan till en bra ersättare till den vanliga glödlampan.

  • LED-lampor har en betydligt längre brinntid än vanliga glödlampor vilket medför att du inte behöver köpa en ny lampa alls lika ofta
  • En glödlampa drar 90% mer ström än vad en LED-lampa gör. Du sparar alltså 90% ström på att byta ut glödlampor till LED-lampor.

Du kanske även frågar dig varför man helt enkelt inte bara ska ta lågenergilampor istället. De kostar betydligt mindre och drar nästan lika lite ström som en LED-lampa. Jämfört vi dessa två lampor ser vi dock följande.

  • Lågenergilampor innehåller kvicksilver. LED-lampor gör det inte. Går en lågenergilampa sönder är det viktigt att utrymma rummet och vädra ut det ordentligt för att få ut den ohälsosamma gasen som finns i lamporna.
  • Lågenergilampor tänds inte direkt utan behöver ett par sekunder på sig att nå sin maximala ljusstyrka. Dock var det betydligt värre förr när lågenergilampor tog ännu längre tid på sig att tändas.
  • Brinntiden och energisnålheten är något bättre för LED-lampor, men de största fördelarna är de två ovan.

Givetvis finns det nackdelar med LED-lampor varav en är priset för en lampa. Det tar emot att lägga ut så mycket pengar på köpa LED-lampor. Samtidigt passar sig inte LED-lampor på alla ställen. LED har en egenskap av att lysa upp punktvis och lämpar sig främst för belysning som spotlight etc. Det kommer dock bättre och bättre LED-belysning hela tiden och dagens glob-LED-lampor är helt ok.

3 Apr 2012