Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Varför ekologiska leksaker?

Ekologiska leksaker var något okänt i Sverige tills för ett par år sedan. I till exempel England, USA och Italien hade efterfrågan på bättre leksaker redan börjat stiga och producenter, grossister och leksaksbutiker hade börjat svara upp mot de nya kraven. Önskemålen om bättre, miljövänliga och ekologiska leksaker kom alltså till Sverige något senare.

Men när det visade sig att både produkterna och behovet fanns så öppnade detta upp en ny nisch i marknaden för leksaker.  Konsumenterna hade uppenbarligen saknat detta alternativ, något som de stora leksaksföretagen till viss del hade förbisett. Marknaden för ekologiska produkter inom andra områden hade redan blivit väl etablerad. Vad gäller mat, hygienartiklar och kläder fanns redan ett brett utbud av ekologiska och miljövänliga alternativ. Konsumenterna började kräva den valmöjligheten på ett tidigt stadium, och producenter, leverantörer och butiker var inte sena att erbjuda alternativen.

De ekologiska leksakerna som fanns på marknaden i början av den här perioden var väldigt få. Det handlade främst om småskaliga producenter som tillverkade miljövänliga träleksaker, vissa babyleksaker och ekologiska kramdjur. Men successivt dök fler och fler producenter upp, och många riktigt bra nyskapande och attraktiva leksaker såg dagens ljus.

Om man ska hårdra definitionen av ekologiska leksaker så är det egentligen leksaker som är gjorda av råvaror odlade eller framställda helt utan tillsatser av bekämpningsmedel och andra skadliga ämnen. Inom det området hittar vi framförallt klassiska leksaker som mjuka djur och babyleksaker av ekologisk bomull eller alternativa material samt kritor, färg och pysselmaterial av naturliga råvaror.

Men vi brukar också vidga begreppet till miljövänliga leksaker och sådana som är gjorda av långsiktigt hållbara material. Inom det området finns det idag mängder av spännande, innovativa och roliga leksaker. Naturligtvis inte samma enorma utbud som inom den konventionella leksaksindustrin, men utbudet imponerar ändå i jämförelse med hur läget såg ut bara för några år sedan.  Några exempel är träleksaker av miljövänliga träsorter som bambu, gummiträ, eller återvunnet trä. Ytterligare exempel är plastleksaker av återvunnen plast, naturligtvis noggrant testade för att garantera att de är precis så säkra, miljövänliga och giftfria som konsumenterna kräver. Det finns också leksaker drivna med hand eller solkraft och mycket bra babyleksaker av latex, alltså naturgummi, för att nämna ytterligare spännande exempel.

Alla barn är mer känsliga och mottagliga för främmande och skadliga ämnen. Särskilt små barn är mycket utsatta för en mängd olika ”onaturliga” ämnen i sin närhet. Det kommer naturligtvis inte bara från deras leksaker, utan väldigt många produkter i våra hem och offentliga miljöer läcker en mängd olika substanser. Det är därför viktigt att försöka minimera den totala mängden ämnen som barnen utsätts för. Särskilt viktigt är det när det gäller de riktigt små barnens leksaker. De håller dom nära, gosar, tuggar och sultar gärna på allt som kommer i deras väg. Att välja babyleksaker som är garanterat giftfria är därför en investering i barnets framtida hälsa.

Det finns idag så många valmöjligheter på marknaden i form av giftfria babyprodukter, ekologiska barnkläder och giftfria kramdjur att det har blivit mycket enklare att göra ett medvetet val när det gäller den här typen av produkter. Det är en konsumentrörelse som påverkar leksaksindustrin och i allra högsta grad gagnar konsumenterna.

De senaste årens utveckling både vad gäller efterfrågan och utbud på ekologiska leksaker är en säkerhet för att dom är här för att stanna. Vi har länge pratat om den nya gröna vågen och många har dömt ut den som en övergående trend. Men det är tydligt att detta är ett behov som är permanent hos konsumenterna, och som de alltid kommer att efterfråga. Trendspanarna vidhåller varje nytt år att den hållbara och ekologiska trenden fortsätter att vara stark på det nya året, så också under 2012.

27 Jan 2012