Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Varför har man en pumpa på Halloween?

Halloween är en högtid som normalt firas den 31 oktober. Högtiden har sitt ursprung från Irland och Skottland via USA men kom till Sverige i början av 1990-talet. Man firar Halloween genom att klä ut sig i läskiga kostymer och knacka på hos grannar för att be om bus eller godis.

Halloweenlyktorna som ofta består av en pumpa, rova eller kålrot där ett ansikte är utskuret i skalet heter Jack-O’-Lantern. Traditionen kommer från Irland och härstammar från legenden om den elaka smeden Jack som sålde sin själ till djävulen för en slant i utbyte mot något starkt att dricka.

Djävulen förvandlade sig då till en mynt som Jack sedan förvarade i sin ficka tillsammans med ett kors, vilket hindrade djävulen från att förvandla sig tillbaka igen. Till slut lovade djävulen att ge Jack ett år innan han skulle komma tillbaka och kräva honom på hans själ.

Djävulen kom tillbaka ett år senare och Jack lovade att följa med honom om bara djävulen gav honom ett äpple från ett visst äppelträd. Då djävulen klättrat upp i trädet ritade Jack ett kors på stammen vilket gjorde att djävulen inte kunde klättra ner förrän han lovat att ge avkall på Jacks själ för alltid.

Den dag då Jack dog vägrades han inträde till himlen på grund av alla elakheter han ställt till med på jorden. Djävulen tog inte heller emot honom då han lovat att aldrig göra anspråk på hans själ igen. Jack blev dömd att alltid vara en osalig ande på jorden.

Han bad djävulen om en lykta så han kan hitta tillbaka till jordelivet från mörkret i helvetet. Jack fick då några glödande kol som han lade i en ihålig kålrot. Han blev senare känd som ”Jack med lyktan” då han ofta blev sedd av människorna när han vandrade ensam med sin kålrotslykta, oförmögen att få frid.

18 Oct 2012