Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Varför man borde gå med i facket

Att vara medlem i en fackförening är frivilligt, men kan vara väldigt fördelaktigt. Det finns idag flera fackföreningar inom många olika sektorer i Sverige även i det privata arbetslivet. En del tycker att det inte är värt något att betala en medlemsavgift varje månad, att allt fungerar bra på arbetsplatsen.

Man kan själv förhandla om löner. Varför ska man gå med i facket? Är inte det något föråldrat, som var viktigt på 1800-talet?

Vad gör facket?

Facket arbetar för att löner och arbetsförhållanden ska vara så bra som möjligt. De förhandlar om kollektivavtal så att både arbetsgivare och de anställda vet vad de har för rättigheter och skyldigheter. Detta leder till en smidig relation på arbetsplatsen.

Det är sant att det inte är samma extrema arbetsförhållanden i Sverige idag som för hundra år sedan. Detta behöver inte hindra en från att gå med i facket. Många tar för givet att man bara ska arbeta åtta timmar om dagen och ha rätt till fem veckors semester. De flesta av dessa rättigheter är ett direkt resultat av fackets förhandlingar.

Tre anledningar till varför man borde gå med i facket

Solidaritet. Det är solidariskt att stödja andra arbetare, även om det är genom en organisation. Hela principen bakom fackföreningar är att man inte accepterar avtal som är sämre än de facket fått fram. Man hjälper alltså varandra att förbättra arbetssituationen genom att gå med i facket. De flesta har bra regler på arbetsplatsen idag. Dessa avtal kom till genom solidaritet, och facket försöker ständigt förbättra dem.

Facket jobbar hårt. Man ska inte tro att det inte längre finns något arbete för facket. Det är sant att man inte längre kämpar för åtta timmars arbetsdag, men det finns många detaljer som är viktiga att förhandla om. Man ska t.ex inte ta för givet att övertid ska kompenseras. Vissa arbetsgivare menar att övertidsersättning är inkluderad i lönen. Facket jobbar på att regulera dylika problem.

Det är svårt att bli hörd när man är ensam. Det är klart att man kan försöka förhandla om löneförhöjningar och rätten till semester på egen hand. Men det är inte lätt. De flesta arbetsgivare lyssnar inte på en individ, och ofta kan man hamna i en värre situation om man klagar. Den som är med i facket har backning från tusentals andra medlemmar. Det är mer troligt att en arbetsgivare bryr sig om vad 200 000 personer säger, än om man bara är en.

Det finns flera bra anledningar till varför man borde gå med i facket. Förutom de som har direkt anknytning till arbete och arbetsförhållanden så brukar facket också ge flera förmåner till sina medlemmar. Man kan få stöd och råd med lagliga frågor och andra problem som har med arbetet att göra. Det är inte alltid så lätt att veta vad man har för rättigheter. Många arbetsgivare ger ingen information, det får man ta reda på själv. Facket kan hjälpa till att reda ut begreppen.

Många fackföreningar ger även gratis inkomstförsäkring och livförsäkring till de som är med i facket. Detta kan göra stor skillnad om något skulle hända, eller om man blir av med arbetet. Det finns alltså många anledningar till varför man borde gå med i facket.

24 Jul 2012