Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Världens största järnvägsaktörer

Järnvägen är en av grundpelarna i världens trafiksystem och började på ett sätt användas redan på 1500-talet. Då var inte rälsen gjord av järn eller någon annan metall utan av trä, och användes för att med hjälp av hästar frakta gods och människor från en plats till en annan.

England var det land som först började bygga järnvägar avsedda för regelbunden persontrafik, och 1825 öppnades den första järnvägslinjen mellan Darlington och Stockton-on-tees. Från mitten av 1800-talet och fram till mitten på 1900-talet upplevde järnvägen någon slags guldålder och blev ett vanligt och modernt sätt att ta fram på om man behövde färdas längre sträckor.

Det var också under 1800-talet som flera stora järnvägsaktörer grundades och började sin verksamhet. Några av världens och Sveriges största järnvägsaktörer är idag:

 

  1. Indian Railways

Världens största järnvägsbolag, och dessutom en av världens största arbetsgivare med ca 1,4 miljoner anställda. Företaget grundades 1853 och är fortfarande Indiens kanske viktigaste transportör av både folk och gods.

  1. Deutsche Bahn

Tysklands statligt ägda järnvägsbolag och ett av världens största transportföretag. Bildades 1994 efter en sammanslagning av Västtysklands och Östtysklands statliga järnvägar och äger även det brittiska bolaget Arriva, som även bedriver verksamhet i Sverige.

  1. Green Cargo

En av Sveriges mest kända järnvägsaktörer och helägt av svenska staten. Transporterar gods i Sverige och utomlands. Innan Green Cargo bildades var motsvarande företag SJ Gods, som fungerade dåligt och drogs med stora förluster. Ombildandet av bolaget har varit en succé och företaget går idag med vinst.

  1. SJ

Av Sveriges järnvägsaktörer är givetvis SJ, Statens järnvägar, den största och mest kända. Bolaget är helägt av svenska staten och har dessutom dotterbolag som Tågkompaniet, som kör pendeltåg i Stockholm med omnejd och SJ Norrlandståg.

Såklart är listan ändlös, och ett viktigt företag vi inte får glömma är Infranord som sköter vårt järnvägsunderhåll. Mer om järnvägar kan du kolla in här.

14 Apr 2013