Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vi älskar vårt mys!

Vi nordbor älskar våran sommar och vår (och med största möjliga motvilja så älskar vi vår vinter). Inget konstigt med det, vi har en lång väg dit när hösten börjar slå klorna i vårt landskap i mitten av september. Vi kliver in kollektivt i mörkret och tidningarna fylls av artiklar om hur man klarar av vintern på bästa sätt.

Egentligen är det underligt att de som först slog ner bopålarna på våra breddgrader överhuvudtaget stannade efter den första vintern - man kan misstänka ett lätt masochistiskt drag, eller "lätt drag" är kanske fel ordval? Snarare masochism i full blom.

Men samtidigt omhuldar vi den mörka årstiden. Sociala medier svämmar över med statusuppdateringar som berättar om mys med levande ljus, varma filtar, kalla golv och tofflor. Man skulle kunna tro att, som en ren motreaktion, att vi blev antimysiga på sommaren.

Men icke, då flyttar vi ut myset istället. Det är lådvin, det är den heliga grillen, det är myggklag. Men myggen kan man ta bort med mysiga myggljus. Det är även mysig belysning på altan som gäller. Vi är helt enkelt ett mysälskande folk mitt i all masochism. Lätt ambivalent kan tyckas. Vad beror detta på då?

Om man åker ner till Medelhavet så ser du inte ett enda levande ljus på en restaurang eller hem, ljus tänder man endast under kyrkliga högtider och ingenting annat. Går du förbi ett medelhavshem på kvällen så är det stark belysning som gäller - gärna ett lysrör mitt i taket. Inget tjafs där inte, det är bara så det ska vara.

Ok, deras sommarkvällar är mörkare än våra och de har hyfsat varmt året runt. Dessutom dricker de vin varje dag - deras "mysgen" har alltid varit status quo. Medan vi här uppe i kalla norden bara älskar varje tillfälle till mys.

Det är inte helt konstigt att våra största industrier kring förra sekelskiftet var ljustillverkning och tändstickstillverkning - båda sakerna är ju kronjuveler i mysets verktygslåda och att vi idag ägnar timmar åt att berätta på Facebook hur mysigt vi har det!

Nu är det snart sommar igen och vi har precis gått igenom en vinter med mys i soffan, tända ljus och brasor. Vi har precis hälsat den varma årstiden välkommen med jättebrasor, fylla och sång. Nu är det snart dags för grillen, lägereldar, kräftskivor med ljuslyktor - jag tror helt enkelt att det är så enkelt att vi gillar att vara "på lyset" om man säger så.

14 May 2012