Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Viktiga tillbehör till digitala systemkameran

Vilka tillbehör är viktigast när man har köpt en ny digital systemkamera?

1. UV-filter

Många anser att UV-filter är ett väldigt viktigt filter till kameran. UV-filter tar bort ultraviolett strålning som man oftast får vid soligt väder eller när man besöker höga höjder. Det skyddar även kamerans objektiv mot stötar och slag.

Får man en hård stöt mot objektivet så kan det bli repor och dessutom dåliga bilder som följd. Har man satt på ett UV-filter så tar filtret den största stöten. Det är bättre eftersom filter är mycket billigare än ett dyrt objektiv som ofta kostar ett par tusenlappar.

Vissa fotografer anser att UV-filter förstör bilden då det blir ett stycke nytt glas framför objektivet som ökar ljustransmissionen. Det stämmer att för varje extra glas som är framför så blir det en viss förlust av bildkvalité. Det finns inget att göra åt den saken.

Det stämmer, men å andra sidan så skyddar UV-filtret mot onödiga repor och partiklar som kan fastna på objektivet. Det är speciellt viktigt att ha UV-filter på kameran då man t.ex fotograferar bilracing på grus då grus kan spruta rakt upp på kameran.

2. Motljusskydd

Motljusskyddet hindrar infallande ljus från att komma rakt in i objektivet med blaskiga bilder som följd. Det fungerar ungefär som en keps. Har man den på rätt håll så slipper man att bli bländad av solen.

Många universala motljusskydd skruvas på objektivets filtergänga. Den har då samma storlek som filtret som oftast sitter fast på objektivet. Det är vanligt att man först skruvar på ett UV-filter för att därefter skruva på ett motljusskydd.

3. Kamerastativ

Kamerastativ är ett viktigt hjälpmedel då man vill fotografera och få en bra skärpa på bilderna. Då kan man vara säker på att kameran är stilla när fotot ska tas. Speciellt då man använder långa exponeringstider. Det är då ett hopplöst projekt att hålla kameran helt stilla utan att ha hjälp av ett stativ.

12 May 2013