Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!
Senaste artiklarna:
Bygg en bra grund för din privatekonomi
Din ekonomi är givetvis väldigt viktig. Att ha ordning på sina pengar är grundläggande för att livet rent allmänt ska rulla på utan problem. Att ha ekonomiska problem gör att allting blir jobbigt och tråkigt. Man blir stressad, har inte råd att göra det man vill, hamnar i konflikt med familjen och kan med lite otur även hamna i stora problem med t.ex betalningsanmärkningar och Kronofogden.
Att ha ordning på sin privatekonomi är alltså något som är väldigt viktigt, men trots detta är det tyvärr allt för vanligt att folk slarvar eller inte bryr sig tillräckligt.
Många kanske tycker att det är tråkigt eller krångligt att ha koll på sin ekonomi men om man bara har lite koll så är det faktiskt inte speciellt svårt. Jag ska här ta upp den allra mest grundläggande saken för att kunna få ordning på sin privatekonomi och det är att ha en bra överblick över inkomster och utgifter.
Håll koll på dina inkomster och utgifter
Det allra första steget är att få en bra koll på inkomster och utgifter. Det låter väldigt simpelt och det är det faktiskt också. Att ha koll på pengarna som kommer in och de som försvinner ut är grunden till en bra ekonomi. Har man koll på detta kan man först och främst enkelt se hur mycket pengar man har att röra sig med varje månad men man kan även se var det eventuellt försvinner onödigt mycket pengar.
Det bästa sättet att få koll är att göra en ordentlig budget där man skriver in alla sina inkomster och utgifter. Inkomsterna är troligen huvudsakligen löner och utgifterna kan vara ganska varierande - hyra, försäkringar, el, tv, Internet och andra räkningar plus pengar till mat, fritidsaktiviteter, gym och allting som man lägger pengar på.
Det viktiga här är att man är realistisk och att man försöker skriva in så korrekta uppgifter som möjligt. För att kunna se hur mycket pengar man egentligen har över till nöjen och sparande måste man göra en bra kalkyl över hur mycket man gör av med. Glöm inte sådant som hygienartiklar, tvättmedel, skrivarpapper och alla småsaker som går åt. Om de köps in oregelbundet kan du ta och räkna ut kostnaden för ett helt år och sedan fördela per månad.
Sådant som nöjen, festande, alkohol och shopping kan du skriva in i din budget när du vill titta på hur en vanlig månad ser ut. Ska du dock lägga upp en plan inför framtiden genom att skapa en budget du tänker följa så bör du hoppa över dessa saker och sedan endast använda de pengar som blir över till dem. Gör du inte så är risken att du använder pengar som du inte har.
Blir det minus i din budget?
Märker du att din budget inte går ihop och du har större utgifter än inkomster? Kanske har du redan tidigare märkt att det är lite kärvt med pengar i slutet av månaden och då kan du nu se svart på vitt vart alla pengar tar vägen. Du kan se vilka kostnader som känns för höga eller onödiga och försöka spara in en slant här och var.
Om det är minus ska du inte bli allt för orolig. Det första steget till en bättre ordnad ekonomi är att få en bra överblick och det har du precis gjort. Nästa steg är att se varför det är minus. Kolla över de stora utgifterna och se om det finns kostnader som är lätta att dra ner på. Ofta räcker det att man inser att det går minus för att man ska skärpa sig och hitta en bättre balans.
Blir det plus i din budget?
Om det blir plus - vilket det ska bli i en hälsosam privatekonomi - så har du pengar du kan lägga på bra saker så som sparande och kanske nöjen. Att spara pengar är viktigt och bör aldrig glömmas bort. Först och främst kan du spara ihop lite pengar till en buffert som du kan ta ifrån vid oförutsedda kostnader men du kan även spara pengar till en framtida resa, en ny bil etc.
Du ska givetvis även försöka ha lite skoj och lägga pengar på nöjen. Om man aldrig gör nåt kul så är det ju inte så mycket vits att leva och tjäna pengar över huvudtaget. Försök spara en del och ta sedan det som är kvar och ha skoj. Glöm dock inte att du även kan lägga undan pengar för framtida nöjen så som resor eller upplevelser som kostar lite mer.