Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!
Senaste artiklarna:
Dunjackan i polartrakter
Så snart människan lämnade sitt urhem i Afrika så har det varit en kamp att hålla sig varm. De första knepen var att klä sig i djurhudar som ett extra skyddande lager mot kylan. Ganska tidigt började vi att använda dun men först användes dun bara i skor och i sängar. Dunbolster och duntäcken kom senare och var en lyxprodukt eftersom det går åt mycket dun att göra ett duntäcke.
De första dunjackor kom samtidigt med nylontyger. Allt dun är hårt i den ände som är närmast fågeln och innan de starka nylontygerna kom kunde man inte behålla dunet i en dunjacka. Men med nylontyg så kunde man göra dunjackor som håller värmen mer än väl. Det finns olika tjocklekar på dunjackor allt ifrån den tunnare dunjacka som är skön en kall höstdag till en dunjacka som man har till polarexpeditioner.
Innan dunjackor fanns var det få polarexpeditioner på grund av kylan, vetenskapsmän och arbetare kunde inte vistas utomhus någon längre tid innan de tvingades in blöta och kalla. Med de första dunjackor som kom så kunde man snabbt ändra om en dunjacka så de klarar av även den kallaste vinternatten i polartrakerna. De flesta polarforskare har inte en dunjacka och dunbyxor utan dunoveraller för att skydda sig mot kylan.
Ju kallare det är, desto viktigare blir luften i en dunjacka för att hålla bäraren varm. En dunjacka fungerar så att du värmer upp luften i dunet och det blir en isolerande spalt av värme som du skyddas av. För att hålla dunet på plats så gör man små fickor eller påsar i en dunjacka som man fyller med dun. Att dessa påsar förblir intakta är viktigt för värmen. Ju kallare det är, desto fler påsar med dun behövs i en dunjacka. För en polarexpedition är det flera lager med påsar av dun och ytterst ett vindtätt skydd som håller din värmespalt på plats.
Idag används de flesta dunjackor av vanligt folk på väg till och från jobbet eller skola. Dunjackan är uppskattad just för sin förmåga att hålla dig jämnt tempererad oavsett om man går eller står stilla. På senare år har utvecklingen av dunjackor gått fort och man behöver inte längre se ut som en michelingubbe utan det finns dunjackor som tillåter dig att röra dig fritt och lätt.
För barn så är en dunjacka inte det bästa. Bra vinterkläder för barn är framför allt skalplagg som bygger på samma princip. Tunna lager som behåller varm luft.