Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Flugfiske

Flugfiske kan vara en riktigt dyr hobby om man vill och har råd. Men det behöver inte vara dyrt, det finns billigare flugfiske set för nybörjare. Flugfiske handlar  om kastteknik och inte om dyra prylar.

Vid flugfiske använder man en fluga som bete. Det gäller att få betet att bete sig så naturligt som möjligt för att få fiskens uppmärksamhet. Flugfiske kan uppfattas som väldigt komplicerat, men när man väl har fått in tekniken är det riktigt kul.

Flugfiskespön

Flugfiskespön är tillverkade  i glasfiber eller kolfiber och längden på ett flugspö varierar från ca 6 till 17 fot. Förr tillverkades spön av splitcane och före kolfiberns intåg på 80-talet tillverkades mycket bra spön av glasfiber. 

Utmärkande för ett bra kolfiberspö är att det skall kännas styvt för att orka bära en lång fluglina. Fördelen med ett mjukt spö är att man kan prestera korta, långsamma kast där fluglinan läggs nästan ljudlöst på vattenytan.

Fluglina Linan på flugfiskespöt är kanske den viktigaste komponenten i utrustningen. Moderna linor är gjorda av en spunnen nylonkärna som är överdragen med PVC-plast. Det finns både flyt- och sjunklinor och kombinerade linor där änden sjunker. Det mesta flugfisket efter harr och lättare öringsfiske utförs med flytlina, även då nymf och våtflugor används.

Fluglinor indelas i huvudsak i två grupper beroende på konstruktionen. En dubbeltaperad lina är som tjockast på mitten och smalnar av utåt ändarna. En klumplina eller skjutlina har den tjockare delen av linan förskjuten åt ena änden, kaständen.

Fiskerullen Flugrullen är oftast inget annat än en förvaringsplats åt fluglinan. Det viktigaste är att den inte får kärva eller att det finns risk att linan fastnar när man drar ut linan under kastet eller då fisken rusar. Rullen skall ha en lätt spärrfunktion så att linan inte hasplar av för fort när man drar linan ur rullen.

Flugor Antalet olika flugor som en flugfiskare använder är otaliga. Alla har de sitt syfte och sin egen form. Man kan dela in flugor i två grupper, varav den ena är en torrfluga, som skall fiskas på ytan, och den andra är våtfluga, som skall fiskas under ytan.

28 Dec 2012