Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Grundläggande fakta om uppehållstillstånd

Ett svenskt uppehållstillstånd innebär precis som namnet antyder att man har rätt att resa till och stanna i Sverige.

Det finns i huvudsak två olika slags uppehållstillstånd, permanenta och tillfälliga. Utländska medborgare behöver ansöka om tillståndet om de avser att bo, jobba eller studera i Sverige under perioder som är längre än 90 dagar.

Det är Migrationsverket som hanterar ansökningar och som avgör om en person ska beviljas uppehållstillstånd i landet.

Sök uppehållstillstånd

I regel gäller att den som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha klarat den formella biten, alltså själva ansökan innan man anländer till landet. Enklast är att besöka en svensk ambassad eller ett konsulat i det land du för tillfället befinner dig i.

Man bör dock ha i åtanke att det inte är tillåtet att börja jobba om man inte också skaffat ett arbetstillstånd. Ungefärligen samma procedur gäller för arbetstillståndet. Är det fråga om ett tillfälligt uppehållstillstånd kan du få stanna olika länge i landet. Besluten är individuella. Med permanent tillstånd får man stanna hur länge man vill i Sverige.

Överklaga Migrationsverkets beslut

Om du av någon anledning tycker att Migrationsverket fattat fel beslut i ditt fall, att du borde få stanna längre, ges permanent uppehållstillstånd på en gång osv är det alltid möjligt att överklaga. Man måste dock lämna in sin ansökan senast tre veckor efter att man har fått det ursprungliga beslutet, annars kommer det att fastslås permanent.

Något som är ytterst förtretligt om man har goda skäl för att stanna i landet och kan motivera det.

Du överklagar beslut om uppehållstillstånd genom att skriva till Migrationsverket och förklara vilket ärende det gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt namn, dossiernummer, födelsetid eller personnummer, postadress och telefonnummer. Underteckna alltid brevet med ditt namn och glöm framför allt inte att attestera brevet till den enhet (och helst även tjänsteman) på Migrationsverket som fattat beslut i ditt ärende.

Behöver du hjälp med ditt ärende är det alltid bra att kontakta en advokatbyrå som ser till att det hela går rätt till.

17 Aug 2013