Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hälsporre - vårens vanligaste besvär

Du vaknar som vanligt en morgon och kliver ur sängen. Du märker direkt att något inte är som det ska för du har en kraftig brännande smärta under hälen.

Känner du igen dig själv i detta så vet du att det handlar om plantar fasciit, bättre känt som hälsporre. Det här är den typiska första upplevelsen av hälsporre, och är något som man upplever till den dag som smärtan är borta. Då brukar man ofta gå en hel dag och efter några timmar upptäcker man att all smärta från sin hälsporre är borta.

Symptom vid hälsporre

Klassiska symptom vid hälsporre är ont under hälen: på insidan av hälen och framtill. Den är väldigt specifik och sprider sig inte runt foten eller upp längs benet. En del läkare hävdar att det finns en bakre hälsporre. Hälsporre får inte blandas ihop med ömmande hälkuddar.

Vad är hälsporre?

Hälsporren kommer av en bennybildning som sker i hälens framkant efter en lång tid av plantar fasciit. Plantar fasciit innebär inflammation av plantar fascian. Plantar fascian löper under foten mellan hälen och infästningen för adductor hallucis-muskeln. Vid varje steg och vid varje hopp så sträcks plantar fascian ut, och en irritation med multipla små bristningar i plantar fascian leder till en inflammation, och detta gör ont. Efter lång tid, vi talar om många månader, kan en nybenbildning skapas, vilket har skapat namnet hälsporre. Hälsporren i sig gör inte ont, utan det är den ärrvävnad som skapas vid plantar fascians infästning mot hälbenet.

Orsaker till hälsporre

Man kan dela upp de som får hälsporre i två olika grupper. De som idrottar och de som icke idrottar. Vanliga orsaker bland idrottare är överbelastning av den sena som löper under foten efter löpning och hopp. Vanliga orsaker till hälsporre bland icke-idrottare är benlängdsskillnad, övervikt, gång på hårt underlag, och skor utan tillräcklig dämpning. Vanliga yrkesgrupper att drabbas av hälsporre är vårdpersonal, parkeringsvakter och biljettkontrollanter. Mindre vanliga orsaker är bl.a tidigare yttre fotledsstukningar och felaktigt tillverkade formgjutna sulor.

Vad gör man åt hälsporre

Först av allt. Hälsporre går i de allra flesta fall över av sig själv utan att man gör något åt det, men det kan ta upp till två år, och det är en lång tid att gå med smärta som man påminns om varje dag, och som ibland förhindrar en till att leva ett normalt liv.

Ingen orsak utan behandling

Det viktigaste är att hitta orsaken till varför man får hälsporre. Naprapater är specialiserade på att hitta orsaker till varför människor får besvär i muskler och leder, därför är det en bra idé att gå till en naprapat som även är specialiserad på att hitta orsaken till hälsporrebesvär. En grundlig genomgång av kroppens leder föregår en hälsporre behandling, och därefter vidtar man dom åtgärder som behövs. Detta kan innebära ledjusteringar i t.ex fot, knä eller höftled, men oftast så kallad stötvågsbehandling som har visat sig ha mycket bra resultat vid behandling av hälsporre. Viktigt är även att stärka upp vadmuskulaturen, då stela muskler som fäster in i hälbenets baksida skapar ett drag i plantar fascian vid varje steg. Just i detta skede kan man använda Umeå-modellen för att träna upp sina vadmuskler genom excentrisk träning. Detta kan ta upp till 12 veckor innan man märker resultat.

Bästa behandlingen av hälsporre

Stötvågsbehandling är högeffektivt och man märker oftast skillnad efter en behandling. Stötvågsbehandling syftar till att väcka liv i den inflammatoriska process som avstannat, och på mekanisk väg stimulera kroppen till att läka ut hälsporren på egen hand. Normalt krävs 3-5 behandlingar för att bli bra.

Andra metoder som vanligtvis erbjuds som behandling av hälsporre är: anti-inflammatoriska mediciner har ingen som helst verkan, förutom att det tar bort smärtan under tiden man äter medicinen. Formgjutna sulor kan verka bra ibland beroende på orsaksmekanismen, t.ex vid höga eller låga fotvalv. Vid övervikt kommer inte sulorna att orka bära upp fotvalvet, varvid en hög belastning av plantar fasciian åter är ett faktum.

Vi har flera års erfarenhet av högeffektiv hälsporre behandling och kan i värsta fall remittera dig vidare till erkända fotortopeder om så behövs.

3 Feb 2012