Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hur bedöms underskott av kapital?

Det finns många anledningar till att man bör ha en strikt koll på sin ekonomi och vilka utgifter man har. Dels för att se till att man går plus eller iallafall jämnt ut varje månad. Dels kan det bli lite slantar över i slutet av månaden, dessutom så kanske man kan upptäcka stora utgifter som går att minska eller rentav eliminera.

Att ha lite extra pengar till sitt förfogande är ju alltid välkommet och det finns oftast saker som är roligare att lägga dem på än att låta dem försvinna bara för att man inte har ordentlig ordning på sin ekonomi. Att hålla reda på om man har underskott av kapital kan visa sig lönsamt i längden.

Skulle myndigheterna komma fram till att så är fallet kan man få skatteavdrag upp till 70% i deklarationen, pengar som det är dumt att missa bara för att man inte har tagit med alla uppgifter vid deklarationstillfället.

Vad räknas som underskott av kapital?

Ibland kan det hända att man har ett underskott av kapital i sin privatekonomi. Orsaken till det kan bero på många saker, vissa mer dramatiska än andra. Den gemensamma nämnaren är att man på något sätt gjort en ekonomisk förlust. Det kan till exempel vara så att man köpt aktier som inte har gått så bra och sålt dem till ett lägre pris.

Mellanskillnaden räknas då som underskott. Ett annat exempel kan vara att man startat en näringsverksamhet finansierat med privata medel, som visar sig gå med förlust istället för med vinst. Det vanligaste är att man tar ett lån för att köpa ett hus eller en bil och betalar ränta på det varje månad.

I deklarationen är räntan avdragsgill vilket innebär att man kan få tillbaka på skatten.

Hur beräknas underskottet?

Den vanligaste typen av kapitalunderskott är låneränta, vilken man kan få 30% skatteavdrag på upp till 100 000 kronor. Överstiger beloppet detta värde ligger procentsatsen på 21%. Det är bara räntesatsen som man kan få reduktion på, eftersom amorteringarna i sig kan ses som en form av sparande.

Det betyder att om man har tagit ett lån med ränteutgifter på 50.000 kronor per år så har man rätt att göra ett årligt avdrag för 50.000 kronor x 30% = 15000 kronor. Skulle man ha någon form av intäkter från exempelvis aktier eller fonder dras detta bort från skatteavdraget. Redovisning av underskott kan göras först när betalningen ägt rum eller när den på annat sätt redan är disponibel.

Man kan alltså inte göra några avdrag på kommande beräknade förluster. När det gäller kapitalförluster från till exempel aktier eller andra investeringar kan procentsatsen för avdrag vara enda upp till 70%.

Nackdelar

Något som är bra att känna till är att det underskott av kapital som finns med på deklarationen hamnar i Upplysningscentralens (UC) register. Eftersom de flesta banker och vissa företag gör en kreditupplysning innan de beviljar ett lån eller låter någon köpa en vara eller tjänst på kredit, kan detta påverka ens möjligheter att ta lån eller köpa saker på avbetalning.

Detta är något som diskuterats flitigt på www.lånforum.se, då många blivit nekade lån på grund av underskott av kapital.

Har man en stabil ekonomi och ingen påtagligt negativ balans, ska detta dock inte vara något större problem. Man behöver således inte oroa sig så mycket bara för att man ska ta ett lån, om man redan vet med sig att man har de rätta ekonomiska förutsättningarna.

 

28 Mar 2014