Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!
Senaste artiklarna:
Hur man förvarar och serverar champagne
Hur länge bör jag lagra champagne?
Dem av er som har besökt champagneregionen har sett de flera mil långa tunnlarna urkarvade från kalket där det råder hög luftfuktighet, mörker, lugn och där temperaturen ligger konstant året runt: Med andra ord, de perfekta förutsättningarna för att förvara champagne i flera år.Hemma har de flesta inte samma utrustning för att lagra vin, så det första rådet kommer nog inte överraska dig: spara inte champagnen för länge!
Problemet med att lagra champagne kan vara en väldigt komplicerad sak, så låt oss bara konstatera tills vidare att ju längre du förvarar en flaska champagne, desto större är risken att du blir besviken när du till slut öppnar den, så för att vara säker bör du inte vänta längre än ett par månader eller högst ett år - om du inte har en fantastisk källare.
Var du förvarar champagne
Den faktiska temperaturen vid vilken du förvarar champagnen är mindre viktig än skiftningarna i temperaturen, så placera champagnen på en plats som inte har särskilt hög variation - bredvid en ugn är t.ex ingen bra idé. Champagne håller sig bra även efter ett par veckor i kylen, och om du gör detta har du alltid en flaska redo att öppna närhelst ett tillfälle dyker upp.
Har du en flaska i kylen kommer du inte frestas av att snabbkyla den i frysen. Detta är nämligen ingen bra idé; även bortsett från risken att du glömmer bort den, så verkar den snabba temperaturskiftningen dåligt på vin. Tro det eller ej, men det finns en företeelse som kallas gout de lumiere eller smaken av ljus, så förvara din champagne undan från intensivt ljus och undvik flaskor under skarpt ljus i butiker.
Förr brukade champagne behöva förvaras horisontellt, så att korken förblev fuktig och inte torkade ut - och därav släppte in luft som förstörde vinet. Hur som helst så har korkkvalitén förbättrats under senare år och numera spelar det ingen roll om flaskan hamnar horisontellt eller vertikalt.
Att servera champagne
Allt underbart som förknippas med champagne betyder att det är det perfekta vinet för att fira något; detta innebär oftast att en grupp människor samlas och när du underhåller vänner, varför inte servera champagne ur en magnum? Du får vanligtvis 6 glas från en normalstor flaska, så efter den andra rundan har redan två flaskor gått åt - varför inte öppna en magnum från början?
Magnumflaskor ser inte bara imponerande ut och förbättrar atmosfären, utan en annan viktig fördel är att de åldras långsammare än en normalstor flaska, så när du köper en magnum är champagnen inuti rikare och rundare än i en standardflaska. Prova den och jag är övertygad om att du kommer hålla med.
En magnum är snäppet dyrare än att köpa två separata flaskor eftersom man tillverkar stora omgångar mindre flaskor samtidigt och de är billiga att producera, medan magnumflaskor görs i långt mindre utsträckning och är mindre lönsamma.
Det är inte nödvändigt att kyla glasen. Om champagnen inte redan är kall är ett kallt glas långt ifrån nog för att kyla ner den; för övrigt gör inte ett frostat glas champagnens färg rättvisa och du kan inte se de vackra bubblorna som stiger i glaset (detta är vad som ibland kallas "the bead", eller utseendet).
Fyll inte upp glaset till mer än 2/3. Det är bättre att fylla på det regelbundet. Detta är speciellt viktigt på sommaren då champagnens temperatur kan ha hunnit stiga innan folk druckit ur glasen.
Slutligen, använd aldrig diskmedel när du tvättar champagneglas. Det lämnar en tunn hinna inuti glaset som förhindrar att bubblor formas. Det bästa sättet att tvätta champagneglas är med endast varmt vatten. Sedan bör du låta dem torka naturligt, och putsa dem med en ren trasa vid behov.
Besök gärna Champagneprovning Stockholm för mer tips kring champagne.