Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Installera trappa

Om man själv väljer att bygga ett hus så brukar man vanligtvis stöta på en hel del utmaningar. En av de utmaningar som kan ställa till huvudbry är att installera trappor. Man kan välja att göra allt själv vilket ställer höga krav på ens skicklighet. Det mesta vanliga är ändå att man anlitar en firma som är specialist på trappor.

Att välja en trappa när det gäller formen är ganska givet med de förutsättningar som det aktuella projektet har. När det gäller material finns det mycket att välja bland, allt från t.ex glas, laminat, trä m m. Vilket material man väljer är en smaksak. Man kanske väljer en modern trappa med plansteg av glas och med färgad belysning eller en traditionell trappa i trä. Man bör tänka på att trappan skall fungera en lång tid även om man kanske byter inredningsstil.

För att välja trappa så bör man besöka flera trappleverantörer som ofta har en utställning av trappor att välja på. Om man väljer att köpa en färdig trappa, vilket förmodligen dom flesta väljer att göra, så skall man låta tillverkaren komma till platsen och själv ta mått för tillverkningen. Man bör undvika att själv ge måtten till tillverkaren, om något blir fel så är det bättre att tillverkaren ensam är ansvarig.

För den som själv bygger sin trappa så finns det bra anvisningar hos Boverket och Arbetsmiljöverket. Det blir mycket mätande och beräknande när man skall bygga en trappa. Nu finns det en genial hemsida där du kan skriva in dina totalmått och få allt uträknat automatiskt.

Generellt så gäller två steghöjder plus stegdjupet 63cm och stegdjupet bör inte vara mindre än 25 cm i själva gånglinjen. Maximal steghöjd skall inte vara mer än 20 cm.

Trappor och säkerhet

Olyckor i hemmet sker ofta i trappor. För att trappan skall vara så säker som möjligt så skall man tänka på följande.

  • Planstegen får ej vara slitna. Man kan komplettera med halkskydd som man anbringar i planstegen på den främre delen. Om trappan ska målas kan man blanda in ett speciellt pulver i färgen som ger en kornig yta. Man kan som alternativ ha en matta i trappan som dock måste sitta fast ordentligt.
  • Stadiga handledare monterade i rätt höjd minskar risken för fallolyckor.
  • Är trappan lång skall den ha viloplan med jämna mellanrum.
  • Trappor utan sättsteg , så kallade öppna trappor bör ej ha större öppning än 10 cm. Man kan sätta en list i underkanten av plansteget så att inte blir för stor. Skyddsräck bör ej heller ha större öppningar.
  • Väl belyst trappa är viktigt och då är det takbelysningen som fungerar bra. Viktigast är att trappan inte har några skuggiga partier som ej är belysta.

11 Apr 2012