Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!
Senaste artiklarna:
Köpa ljudanläggning
Om man står i tur att köpa sin första musikanläggning och inte har de tekniska kunskaperna som krävs är det svårt att göra de rätta valen och få full valuta för sina pengar. Det finns anläggningar i ett mycket brett prisspann från någon tusenlapp och upp till miljonbelopp.
Om man är intresserad av att få ett någorlunda bra ljud ska man vara beredd att betala ett antal tusen åtminstone. Ofta är det bättre att köpa begagnat än att köpa en riktigt ny billig anläggning om man inte har råd att köpa den nya anläggning som man verkligen vill ha.
Det är i de flesta fall även en fördel att köpa lösa delar än en kompaktaläggning. Köper du t.ex. CD-spelare, förstärkare och högtalare var för sig så kan du välja just de som passar dig bäst och ångrar du köpet av någon enhet så är det ju lättre att byta ut den än hela musikanläggningen.
Extra viktigt är valet av högtalare där skillnaden mellan olika märken och modeller är störst. Här gäller det att provlyssna ordentligt och helst med dina egna favoritskivor. Dock är det viktigt att enheterna passar ihop. Det gäller t.ex. att din valda förstärkare kan driva högtalarna på ett optimalt sätt.
Det finns mycket mytbildning när det gäller stereoprylar. Vanligt är att högtalarnas effekt (hur många watt) har något med ljudkvalitet att göra. Effektangivelsen på en högtalare talar bara om hur hög effekt den tål utan att gå sönder och inget annat.
Den mäts med en speciell mätsignal. Observera att t.ex. märkeseffekt och toppeffekt inte är jämförbara. En mycket viktigare sak än maxeffekten är högtalarnas känslighet eller verkningsgrad. Känsligheten anger hur högt ljudtryck en högtalare ger vid en viss ineffekt (vanl. vid en teoretisk effekt av 1 watt).
Verkningsgrad är egentligen samma sak men ska anges i procent. Det kan vara stor skillnad mellan olika högtalare. En högtalare med känsligheten 87 dB kräver dubbelt så hög effekt än en känslighet på 90 dB för samma ljudnivå. Det är alltså bättre att ha en högtalare med den högre känsligheten och som tål t.ex. 100 watt än en som tål 200 watt med den lägre.
Observera att det går att spela lika högt med bägge men att den med låg känslighet kräver den dubbla förstärkareffekten. Att ange en högtalares maxeffekt utan att tala om känsligheten säger egentligen ingenting. En annan myt är ett en förstärkare med hög uteffekt låter bättre än en med låg.
Det du vinner med en effektstark förstärkare är att du kan spela högre med den utan att du riskerar klippning. Med klippning menas att den klipper av topparna på musiksignalen då förstärkaren så att säga nått sitt tak och inte klarar av att förstärka dessa.
Klippning låter förfärligt illa och kan lät spela sönder dina diskantelement. På sajten Stereo-hifi kan du lära dig mera om musikanläggningar.
Andra inlägg
- Fördelarna med att som småföretagare sälja sina fakturor
- Företagslån och checkkredit – vilken finansieringslösning passar ditt företag?
- Flerbarnstillägg - Vad är det för något?
- Verklighetsbaserade Filmer
- Världens bästa köksknivar
- Snus är billigare online
- Sömn är viktigt för din hälsa
- Vad är content marketing?
- Köpa eller bygga hus?
- Barnbidraget - Hur har det utvecklats?