Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Olika typer av hosting för din hemsida

För att lägga upp sin nyskapade hemsida eller webbapplikation måste man ha någon form av hosting. Detta kan antingen vara ett webbhotell, co-location eller VPS. I denna artikel tänkte jag gå igenom några av de vanligaste typer av hosting som finns tillgängliga idag.

Webbhotell

Webbhotell är det första man tänker på när man ska lägga upp sin hemsida på nätet. Det finns många olika typer av webbhotell och det är vissa saker man bör tänka på när man väljer vilket man ska använda. Ett webbhotell fungerar ofta som så att du har tillgång till en kontrollpanel där du sköter ditt allt det administrativa, vilka inställningar du ska använda etc. Här kommer du också förmodligen att sköta domännamnet du har till din hemsida.

Du kommer sannolikt att få tillgång till en FTP-server. Det är där du loggar in och laddar upp din hemsida.

De flesta webbhotell erbjuder även mail kopplat till webbhotellet och domännamnet, detta innebär att du kan lägga upp nya E-Postadresser till dina domännamn.

Webbhotell rekommenderas om du vill komma igång snabbt genom att bara ladda upp din sida. Det brukar också vara väldigt smidigt att hantera databaser, mailkonton, flera domännamn etc. Brister dina kunskaper i serveradministration eller linuxhantering är ett webbhotell att föredra.

VPS

VPS har blivit ganska populärt under senare år och flera webbhotell erbjuder även denna tjänst. VPS står för Virtual Private Server och innebär egentligen att du får en virtuell server på en fysisk server som du kanske delar med andra. I praktiken märker du ingen skillnad utan det kommer kännas som du har en egen server som du kan logga in på.

Ofta så får man välja vilket operativsystem som ska vara installerat när du köper en VPS, vanligtvis är det Windows eller någon Linuxdistribution. Sedan får du helt enkelt tillgång via SSH till din servern. Du får sköta installationen av program som till exempel FTP-server eller Apache helt själv. Fördelen är att du får välja fritt vilken mjukvara du vill köra och vilka inställningar den ska ha.

VPS kräver dock att du har ganska bred kunskap om servrar, unix och övrig mjukvara som till exempel MySQL eller subversion.

Cloud Computing

Cloud Computing har exploderat den senaste tiden och med allt rätt. Det är en väldigt bra lösning för många. Det mest nytänkande med “Molnet” är att du ofta betalar per timma du använder din server.

Några tjänster som är stora på molnbaserade servrar är City Network som driver CityCloud och sen finns jätten Amazon som erbjuder tjänsten EC2 som är riktigt bra.

Man kan säga att detta är kontrollapanelen för dina VPS servrar, väldigt enkelt förklarat. Du kan skapa egna VPS servrar, radera, koppla på hårddiskar. Ja, du kan göra i princip allt.

Fördelen med att använda till exempel Amazon EC2 är friheten, du kan koppla ihop fler instanser, byta IP-nummer etc. Nackdelen är att det kan bli ganska dyrt om du har många maskiner samt att det kräver en hel del kunskap.

Vad ska man välja? Vill du ha friheten och kunna installera serverprogram eller olika tilläggsprogram så ska du välja VPS eller Amazon. Vill du däremot komma igång snabbt med minimala kunskaper så ska du givetvis välja ett webbhotell.

 

15 Mar 2013