Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!
Senaste artiklarna:
Ryttar-SM
Varje år arrangeras ett antal Svenska Mästerskap inom ridsporten. Ryttar-SM är alltså samlingsnamnet för SM i hoppning, dressyr, fälttävlan, distans, voltige, gymkhana, working equitation och körning (även om denna gren egentligen inte har några ryttare).
Mästerskapen är uppdelade per gren och därefter i ålderskategorierna senior, ung ryttare samt junior (med vissa undantag i några av grenarna). Ponnyryttarna tävlar även var för sig. I samtliga grenar finns det också mästerskap för lag, Lag-SM, vilket vanligtvis genomförs som en egen tävling. I hoppningen består Lag-SM dock av AgriaAllsvenskan, vars serie pågår under hela året och därefter avslutas med ett ”slutspel” under Stockholm Horse Show.
Hoppningen skiljer sig även åt vad det gäller de individuella mästerskapen, då det i Hopp-SM arrangeras dubbla mästerskap varje år, ett utomhus och ett inomhus.
De svenska mästerskapen i ridsport har, precis som i mångra andra sporter, inte så hög status bland våra allra bästa ryttare. Detta gör att de personer som ligger bäst till på världsrankingen, sällan blir svenska mästare. Självklart är det en fråga om pengar, då svensk ridsport inte alls har samma prispengar som de internationella tävlingarna.
Arrangörer
Som arrangör för mästerskapen står klubbar ansluta till Svenska Ridsportförbundet, och vem som tilldelas arrangemanget bestäms därför centralt utifrån inkomna ansökningar. Oftast planeras mästerskapen endast för ett år i förväg, i samband med att datumen för övriga tävlingar bestäms.
Att arrangera ett svensk mästerskap i hoppning, dressyr eller fälttävlan innebär givetvis mycket jobb, men är samtidigt bra marknadsföring för klubbarna, varför det ofta brukar vara en hel del konkurrens om dessa!
Kvalificering
För att få delta i SM krävs att du har genomfört ett antal godkända kvaltävlingar. Vilka regler som gäller just i år finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida under respektive gren.
För reglerna ansvarar respektive grens kommité inom förbundet.
Under själva mästerskapet rids sedan oftast flera kval, beroende på gren, som därefter resulterar i ett antal ekipage som går vidare till finalen där årets svenska mästare kan utses. I t.ex fälttävlan är det svårt att ha kvalklasser då en klass pågår under flera dagar.