Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Sömntabletter

Om du har sömnproblem, och vem har inte det ibland, så är det lätt att ta till den enklaste lösningen: sömntabletter. Dock finns det all anledning för dig att tänka efter innan du tar sådan medicin då det finns påtaglig risk att du kommer att fastna i ett missbruk under många år.

Det är med andra ord i regel mycket svårt att sluta vare sig det rör sig om beroendeframkallande tabletter eller sådan som påstås att inte vara det. Det finns alltför många sorgliga historier om hur människor har hamnat i ett missbruk som de inte mäktar ta sig ur.

Bland de vanligaste tabletterna som skrivs ut finns det som tidigare nämnts både beroendeframkallande sådana och tabletter som inte anses vara det. Den förstnämnda gruppen består av ämnen såsom bensodiazepiner, zolpidem, zopiklon, där den första är mest beroendeframkallande. Välkända produktnamn där är Rohypnol (heter numera Flunitrazepam) och Mogadon. Stilnoct är ett välkänt märke i den andra gruppen och Imovane i den tredje.

Bland de som inte anses beroendeframkallande kan nämnas Propavan. Dock kan det åtminstone för vissa personer vara mycket svårt att sluta med dem när man använt dem under en längre tid. Skillnaden mellan dessa och den förra gruppen är band annat att man aldrig blir immun mot den och behöver således inte öka dosen vartefter.

Men om man nu inte kan sova nästan alls efter man slutat med dem så är det ju fråga om ett egentligt beroende trots allt. Troligen känner sig många patienter lurade av läkaren när de hör påståendet att de inte är beroendeframkallande när de sedan inte kan sluta med sina tabletter.

Om man kommit upp i medelåldern eller är överviktig och sällan känner sig riktigt sömnig kan det bero på melatoninbrist. Troligtvis har en del personer en för låg halt även under unga år. Melatonin är ett kroppseget hormon som hjälper till att styra vår dygnsrytm. Tyvärr går det inte att köpa fritt i Sverige men går att få tag på utomlands, lämpligen inom EU. Melatonin ger sällan några biverkningar om man ser till att inte ta för hög dos och någon risk för beroende föreligger inte.

Innan du börjar ta sömntabletter mot din dåliga sömn finns det en del andra saker du kan prova först för att se om det hjälper. Exempel på sådana är kognitiv beteendeterapi (KBT), meditation och zonterapi. Du bör även testa melatonin. På sajten Sömntabletter kan du lära dig mera om olika typer av sömntabletter samt alternativa lösningar mot dina sömnproblem.

16 Oct 2012