Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Tre saker att tänka på när du ska köpa ved

Det är fortfarande många i Sverige som värmer upp sina hus med ved. Storstäderna tillhör inte den stora kundskaran eftersom det vanligtvis är förbjudet att elda med ved i tätbebyggda områden. Sedan har många boende i städer en öppen spis för stämningens skull men inte för uppvärmningens skull och det är därför som du på t.ex bensinstationer kan hitta ved i små nätpåsar till hutlösa priser.

Det är inte den typ av vedförsäljning denna artikel handlar om. Här handlar det istället om att köpa ved för att värma upp ett hus, inte tända en brasa för att mysa framför den.

När jag skriver ved, så menar jag sågad och kluven ved. Det är då det är ved så att säga. Du kan köpa avverkad skog och kapa och klyva själv och dessutom få ner priset på din uppvärmning än mer men de flesta av oss har inte tiden att fixa det. De flesta vill ha "färdig" ved.

I huvudsak så finns det tre saker som du behöver reflektera över när du ska köpa ved. Jag staplar upp dem här:

1: Vill du ha torr ved eller inte? Väljer du ved som inte är torr och direkt redo för pannan blir det billigare men du måste lava upp veden någonstans så den hinner torka. Då behöver du beställa veden senast i början av juli månad för att den ska hinna torka även om vi har en dålig sommar.

Regnar det så behöver du naturligtvis skydda veden från nederbörden. Några enstaka regndagar gör ingen större skillnad men när det närmar sig tio dagar regn så har veden sugit i sig mycket fukt och du får börja torkningen igen. Med torr ved så du slipper du detta moment och betalar du lite mer kan du enkelt och smidigt lava in den direkt vid pannan och börja elda.

2: Mät hur långa bitar du får plats med. Nya pannor och kaminer klarar oftast av större, 40 cm eller till och med upp mot 50 cm. Ett standardmått är 30 cm men tänk på att kapa och klyva veden, även om det oftast sker helt maskinellt.

Klarar din panna eller kamin exakt 30 cm vedbitar så är det riskabelt att beställa detta. Beställ då hellre vedbitar där du har några cm till godo. Då behöver du inte oroa dig över om dem får plats eller inte. Vilken sorts ved du beställer påverkar inte eldningen och uppvärmningen särskilt mycket även om en del hävdar det av tradition.

3: Ska du hämta veden själv (billigare), få den hemkörd men bara lagd i en hög på tomten så du får lava själv (dyrare), eller ska du beställa färdiglavad ved i en enkel vedbod som följer med alternativt lavat på lastpallar? (dyrt).

Vad ditt slutgiltiga vad blir har inte så stor betydelse. Det beror helt och hållet på hur mycket pengar du är beredd att lägga ut. Glöm dock inte att fråga om de olika vedpriserna beroende på vilken variant du väljer. Var även noga med att fråga om vad utkörningsavgifterna ligger på.

Jämför gärna priset på två olika leverantörer så brukar snittpriset i ditt område bli rättvist och du kan värma dig och din familj hela vinterhalvåret till ett rimligt pris.

3 Apr 2013