Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad du får göra själv med din el och belysning

Det blir allt enklare att handla det mesta på nätet, men bara för att man kan köpa allt innebär det inte att man får koppla in alla nya prylar man köpt själv, man kan i många fall vara tvungen att anlita en fackman. Det har blivit väldigt populärt att köpa downlights av olika slag och dem kan man köpa både på nätet och i butiken, men att installera dem, det får man inte göra själv om det är en helt ny installation.

Som nyttjare eller ägare av en fastighet är du också själv ansvarig för elsäkerheten i fastigheten. Elfel är en av de absolut vanligaste orsakerna till brand och en lite illa åtdragen skruv kan om det vill sig illa orsaka stora skador. Därför är det väldigt viktigt att om du ska göra ett eljobb själv att du är helt säker på att du kan utföra det på ett säkert sätt själv.

När det gäller belysning finns det några saker du får göra själv.

Byta ljuskälla

Att byta ljuskälla i en armatur är något de flesta klarar av. Se till att strömmen är avstängd innan du börjar. Varje armatur är märkt med den maximala effekten som ljuskällan får ha samt vilken sockel det rör sig om. Den vanligaste sockeln är E27 och nu är det populärt att ersätta glödlampor och lågenergilampor med LED lampor som håller betydligt längre och drar mycket mindre ström.

E14 är den mindre sockeln som också är mycket vanlig. GU10 är en bajonettsockel där man ska vrida ljuskällan cirka 5-10 mm till vänster för att sedan kunna plocka ut och byta den. Är det en 12V-armatur är stiftsocklar vanliga. Notera även att formen på den nya ljuskällan måste stämma överens med armaturen så det finns möjlighet för luft att cirkulera.

Ersätta en fast installerad armatur

I torra utrymmen får man själv byta en fast installerad ljusarmatur. Här är det väldigt viktigt att strömmen är avslagen, då det finns risk att kablarna kan vidröra varandra eller att du själv kan komma i kontakt med kablarna. Är du osäker på om strömbrytaren är av eller på, skruva då ur säkringen så att det säkert är strömlöst. Prova gärna med en strömavkännare innan du börjar. Notera färgen på skyddsjorden och se till att koppla den rätt. Det är inte tillåtet att ersätta en fast installerad armatur som sitter utomhus på egen hand.

Reparera och byta ut sladdar till apparater och skarvsladdar

Om en sladd blivit skadad får du själv byta ut den under förutsättning att du är helt säker på hur du gör det. Det gäller även sladdar till ljusarmaturer. Var riktigt noga med att dra fast alla skruvar ordentligt och att dragsäkringen sitter rätt monterad så det inte finns risk för gnistbildning.

Byta ut vägguttag och strömbrytare

När man tapetserar om i ett rum eller vill förnya sig händer det att vägguttag och strömbrytare inte riktigt längre matchar. Dessa får du själv byta om du är helt säker på hur du gör. Se alltid till att strömmen är bruten innan du påbörjar något arbete. Kontrollera gärna med en spänningsprovare innan. Observera dock att det inte är tillåtet att byta en strömbrytare mot en dimmer, då det handlar om att ändra den elektriska installationen.

Några vanliga saker där du behöver en installatör till hjälp

Så snart du vill utöka den elektriska installationen behöver du hjälp av en elektriker. Vill du t.ex. installera downlight som du köpte på järnaffären där en transformator ingick så betyder det inte att du får installera dessa själv. Är det en variant med halogenlampor blir de dessutom mycket varma och här behövs en skyddsdosa ovanför.

Om du behöver byta ett vägguttag från att vara ojordat till att vara jordat, även om det finns kabel dragen för det måste du ta hjälp av en behörig installationstekniker.

Vill du kunna dimma din belysning och ersätta en vanlig strömbrytare med dimmer behöver du också ta hjälp av en elektriker. Vad gäller LED-lampor krävs ofta speciella dimmers som kostar några kronor mer än de billigaste som man köper i bygghandeln. Här kan elektrikern hjälpa till och i slutändan kan det bli billigare än att du får köpa tre olika för att hitta den som passar.

Det är alltså inte så att bara för att du kan köpa elprylar och modern belysning på nätet att du får installera den själv. Det är bra att ha kontakt med en elektriker. Du får dessutom göra ROT-avdrag vid arbete i den elektriska installationen så det behöver inte bli så dyrt att göra rätt heller.

13 Aug 2012