Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

När ska man anlita ett factoringbolag?

Factoring eller fakturabelåning som det kallas på svenska är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Enkelt förklarat innebär fakturabelåning att man som företagare säljer av sina fakturor till en tredjepart vars hela verksamhet kretsar kring just indrivning av fakturabetalningar. Man skulle kunna kalla fakturabelåning för en typ av outsourcing för att minska företagets kreditrisk och förbättra likviditeten tillfälligt.

Du som egenföretagare, säljer en tjänst och skickar sedan iväg fakturan till ett factoringbolag och slipper all huvudvärk med slarviga kunder. Det låter ju som rena drömmen. Finns det då några nackdelar med att anlita ett factoringbolag som ser till att pengarna rullar in?

Att köpa fakturor är en extremt lukrativ marknad för factoringbolag och tjänsterna de erbjuder är självklart inte helt gratis. Ja, vissa är faktiskt helt absurt dyra! De flesta factoringbolag tar en procentuell andel av fakturan som skickas ut och denna andel kan vara allt mellan 4%-10% av den totala summan. Kom ihåg att den biten av kakan de tar, räknas på det totala fakturabeloppet. Så du får med andra ord räkna på ordentligt så att factoringbolagets andel inte äter upp hela din vinst.

En annan sak med att anlita ett sånt här bolag är att du får ta dig en funderare på hur du och ditt företag framstår när du väljer att anlita en tredjepart för att se till att kunden betalar för sig. Alla kunder kanske inte uppskattar denna sortens affärsuppgörelser och detta kan skada din image som företagare. I allra värsta fall kan det innebära att din kund vänder sig till en annan leverantör nästa gång.

Som företagare så vill du självklart få betalt från dina kunder i tid när du sålt dem tjänster, samtidigt som man inte vill förarga de mer skötsamma heller. En bra mellanväg är att själv kolla upp kreditvärdigheten hos en kund och från de upplysningarna kan du avgöra om det är värt att anlita ett factoringbolag då betalningshistorik säger en hel del om hur skötsamt ett företag är och kommer att vara.

Jag hoppas att denna mini guide har gett dig som företagare lite mer information och att du har bättre beslutsunderlag nästa gång du funderar ifall det är värt att anlita ett factoringbolag eller inte.

6 Mar 2012